-->

САБОРНА ЦРКВА У МОСТАРУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ ТРОЈЧИНДАН

23 jun 2024

Вјерни народ Мостара и цијеле Херцеговине данас је са владиком захумско-херцеговачким и приморским Димитријем и мостарским и херцеговачким свештенством прославио крсну славу Саборне цркве Свете Тројице – Тројчиндан.

Овај величанствени догађај за све православне Мостара окупио је велики број вјерника.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије поручио је вјерном народу да ће нас Бог препознати као своје кроз нашу милост и љубав, кроз образ и личност.

„Прави хришћански живот и вјера су плод Духа Светога…Када дођемо пред Бога неће нас питати шта смо радили и колико смо успјели, већ гђе нам је дар којим нас је обдарио, а тај дар је наша личност, савјест и образ. То ће нас питати“, поручио је владика Димитрије.

Владика је казао да онај ко хоће да живи прави хришћански живот сто мука види.

„Када видимо свој гријех и спознамо га можемо виђети лице божје и лице љубави. Преко свих наших слабости требамо да гледамо лице Бога које је веће од свих наших слабости и та љубав божија чека да јој се вратимо, она чека“, поручио је владика Димитрије.

Он је поручио вјерном народу да нема ништа љепше од Христа и да је људска душа жељна љубави Божје којој требамо тежити.

„Од љубави божје требамо кренути, од Бога, па човјека и да пробамо преобразити овај свијет“, поручио је владика Димитрије поручивши да само љубав човјека може мијењати свијет, његова добра намјера и љубав према Богу и другом човјеку.

Trojcindan MO 1

У бесједи је на значај Тројчиндана указао парох благајски Александар Грчић.

На литургији је Богдан Сантрач рукоположен за ђакона, а и обављено је крштење Јанка и Сташе Кулиџан.

Старјешина Саборне цркве Свете Тројице Душко Којић рекао је да је храм био пун људи и данас као и за Васкрс и да се нада да ће ова црква врло скоро бити обновљена. Подсјетио је да су одређена средства прикупљена, али да још много недостаје.

„Осим средстава недостаје нам и подршка. Данас нисмо добили одговоре да се одазову из Федерације и кантона. Надали смо се да ће данас бити са нама и пружити нам подршку. Пуно је догађаја данас али требамо их подсјетити да је Саборна црква важна и да се обнова мора завршити“, поручио је Којић.

Говорећи о обнови подсјећа да је поскупљује чињеница да је национални споменик БиХ и у да се налази у нултој зони заштите УНЕСЦО-а.

„Више милиона је потребно за завршетак обнове храма али нећемо одустати. Није то неки велики новац када би се сви ујединили и препознали важност овога храма како за православне хришћане и Србе у долини Неретве, али и за све друге народе који живе овђе“, поручио је Којић.

Trojcindan MO3

Кумови славе били су Мостарци са црногорском адресом Владимир и Бојан Кулиџан.

Владимир Кулиџан каже да увијек носи у свом срцу овај град.

„Мостар је мој дом. Ово је за мене велика радист. Овђе се једино осјећам 100 посто свој и миран. Свугђе друго то није тако. Нада постоји да ће наша генерација обновити цркву. Има много људи који у срцу носе Мостар, цркву и љубав према православљу и овој цркви и надам се да ћемо је успјети обновити“, поручио је Кулиџан.

Trojcindan MO4

Литургији је присуствовао велики број грађана Мостара и Херцеговине, као и конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, народни посланик у Скупштини Српске Илија Таминџија, градоначелник Мостара Марио Кордић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, начелник Општине источни Мостар Божо Сјеран, савјетник министра МУП-а ХНК Далибор Дрље и многи други представници власти из Републике Српске.

Саборна црква Свете Тројице у Мостару срце је и симбол српског идентитета, али и вјековног заједничког живота у граду на Неретви.

Тридесет година од рата чека своју потпуну обнову.

 

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520