-->

ЕЛЕКТРОНСКИ РЕЦЕПТИ ПОНОВО У ФУНКЦИЈИ, ОБАВЕЗНЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КАРТИЦЕ

04 mart 2024

Електронско прописивање рецепата од данас је поново у функцији, саопштио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

- Напомињемо осигуранике да са собом носе своје електронске здравствене картице како би могли да остварују здравствену заштиту и подижу лијекове у апотекама - истакли су у саопштењу.

Истичу да је искључива употреба електронске картице најбоља заштита личних података и комплетног система, јер евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система уз употребу картице нису могуће.

- Електронска картица обезбјеђује јединствену идентификацију корисника, те елиминише потребу за ручним уношењем података, попут имена и презимена или јединственог матичног броја пацијената, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту његових медицинских и личних података - наглашава се у саопштењу.

Нагласили су да је важно да пацијенти увијек са собом имају картицу јер и у случају евентуалних проблема са очитавањем картице, здравствени радници ће имати могућност да у систем унесу број картице, али више не могу да уносе личне податке пацијената.

- Подсјећамо да је искључива употреба електронских картица била предвиђена од 1. јануара ове године, али због хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, тај рок је морао бити пролонгиран - навели су у саопштењу.

Након хакерског напада на ИЗИС постепено је омогућаван рад у овом систему, водећи рачуна о безбједносном аспекту, те су се, након детаљнихтестирања, стекли услови за поновно омогућавање прописивања електронских рецепата, као и употребу електронске здравствене картице.

- Електронско прописивање рецепата значи да љекари више не морају да штампају рецепте, а пацијент се у апотеку јавља само са е картицом и на основу ње добија прописану терапију - закључили су у саопштењу.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520