-->

ОВЕ ГОДИНЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА У СВИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У СРПСКОЈ

03 februar 2024
У свим основним школама у Републици Српској у овој школској години биће спроведена експериментална мала матура за ученике завршног разреда основне школе, а тестови пред ђацима ће се наћи 29. и 30. маја ове године, потврђено је из Републичког педагошког завода Републике Српске.
Просвјетни радници сматрају да је јако битно да се спроводи мала матура, те се надају да ће од наредне школске године мала матура почети да се вреднује приликом уписа у средње школе.
"У складу са програмом експерименталне мале матуре, ученици деветог разреда ће рјешавати низове задатака објективног типа из српског језика, језика бошњачког народа, за ученике који језик бошњачког народа изучавају на простору Републике Српске и математике", казали су из Републичког педагошког завода Републике Српске.
Истичу да је планирано да се експериментална мала матура реализује 29. и 30. маја ове године.
"Ученици ће задатке из српског језика, односно језика бошњачког народа рјешавати 29. маја, а задатке из математике 30. маја текуће године", казали су из Републичког педагошког завода Републике Српске.
Љубиша Благојевић, предсједник Актива директора основних школа добојске регије и директор Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Добој, казао је за "Независне новине" да је јако добро што ће у овој години у свим основним школама у Српској бити спроведена мала матура, што до сада није био случај.
"Ранијих година, један број школа је учествовао у експерименталној малој матури, а ове школске године све школе ће имати ову провјеру знања", казао је Благојевић.
Истиче да је њихова школа и прошле године учествовала у експерименталној матури.
"Надам се да ће од наредне године престати да буде експериментална матура, те да ће бити званично да се полаже мала матура која ће имати утицај приликом уписа у средње школе", казао је Благојевић.
Истиче да ђаци, све док не буде право вредновање мале матуре, неће јој давати посебан значај.
"Ово је сада буквално тренирање неких правила како ће то изгледати када то буде званично. Сигурно је да ће се ђеца потрудити да боље ураде тестове када буду знали да ће им од тога зависити коју школу ће моћи уписати", казао је Благојевић и закључио да се нада да ће од наредне школске године то бити званично право полагање.
Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је у разговору за "Независне новине" да се нада да ће ова школска година бити посљедња година када се вјежба мала матура.
"Ранијих година спровођење мале матуре било је неки вид вјежбе и то ће бити још ове године, али се надамо да ће у наредним годинама мала матура имати свој ефекат код уписа у средње школе", рекао је Попржен.
Да је јако значајно да се међу ђацима спроведе мала матура сматра и Милорад Надеждин, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије и директор ОШ "Свети Василије Острошки" Требиње.
"Јако је битно да се међу ученицима завршних разреда основе школе спроводи мала матура, па макар и експериментална, али се надамо да ће се од наредне школске године вредновати за упис у средње школе", казао је Надеждин.
 
НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520