-->

ДАМЈАНАЦ: ВЕЛИКИ РИЗИК ОД ПРЕНОСА КУГЕ СА ДИВЉИХ СВИЊА НА ДОМАЋЕ

02 decembar 2023

Прелазак афричке куге на дивље свиње у Херцеговини могао би закомпликовати ситуацију у Републици Српској, јер се вирус, како објашњавају стручњаци, може ширити са дивљих животиња на домаће.

Како објашњава за “Независне новине” Зоран Дамјанац, ветеринар из Невесиња, постоји велики ризик од преноса са дивљих свиња на домаће јер свињци нису ограђени.

“Вирус се може ширити са дивљих животиња на домаће, што је проблем. То ће отежати традиционални начин држања, а научили смо да држимо двије или три свиње за властите потребе”, рекао је Дамјанац.

Он је истакао да је, након што су ловци раније пронашли неколико угинулих дивљих свиња на ловиштима између Невесиња и Гацка, на анализу послато још седам или осам одстријељених дивљих свиња, а резултати су били негативни, односно није забиљежено присуство заразе.

Како наводи, лешеве угинулих свиња које пронађу уклањају, а истовремено подижу свијест људи о потенцијалним опасностима.

“Људи морају бити свјесни да је прошло вријеме кад се узгајање свиња могло радити на традиционалан начин, сад се морамо уклапати у неке нове токове. Значи, треба узети у обзир да живимо са том кугом и да се боримо против ње. Ако будемо одговорни, ми ћемо ипак побиједити”, истакао је Дамјанац.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера Републике Српске, истакао је за “Независне новине” да треба увести одређене мјере.

“У сваком случају треба предузети мјере прописане законом”, рекао је Бањац додајући да је у Херцеговини више случајева забиљежено на дивљим животињама, док је у Крајини већи број случајева афричке куге забиљежен код домаћих животиња.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара Републике Српске, рекао је да се велики број малих сеоских домаћинстава не придржава никаквих мјера, што представља проблем.

“Дивља свиња је велики преносилац вируса јер се много креће. Самим тим, пошто су носиоци вируса, разносе вирус. Постоје разне методе на који начин да се сузбије афричка куга и нигђе није заобиђена еутаназија дивљих свиња. Уништавање дивљих свиња мора се вршити на врло специфичан начин”, рекао је Маљчић.

Независне новине

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520