-->

ПОРОДИЛИШТА ДОБИЛА НОВЕ ИНКУБАТОРЕ И ОПРЕМУ ЗА ЗБРИЊАВАЊЕ НОВОРОЂЕНЧАДИ

30 oktobar 2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас породилиштима у Српској инкубаторе и опрему за збрињавање новорођенчади, који су набављени средствима прикупљеним на донаторској вечери “С љубављу храбрим срцима” прошле године.

- Спасити једно дијете, значи спасити свијет Успјели да урадимо оно што не видим да је ико у региону урадио. Реагујемо на прави начин гдје је медицински ургентно – истакао је Додик, на свечаности уручивања опреме у просторијама Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Рeпублике Српске.

Он је нагласио да се овом акцијом желе окупити сви људи и институције како би било исказано људско достојанство, јер се жели реаговати на изазове и проблеме.

Истакао је да се на донаторским вечерима "С љубављу храбрим срцима" скупи око милион КМ за рјешење многих проблема.

- Напор појединца да дају своја лична средства показује да смо одговорно друштво. Драгица Стојановић дала је 20.000 КМ.

Свима је ово помоћ, посебно дјеци за спас њихових живота - поручио је Додик.

Предсједница Удружења педијатара Српске Јелица Предојевић Самарџић рекла је да су набављена укупно 74 апарата, од тога 19 инкубатора - десет транспортних инкубатора, седам стационарних, један хибридни и један инкубатор за транспорт хеликоптером.

Мобилне инкубаторе добила су породилишта у Невесињу, Требињу, Зворнику, Источном Сарајеву, Градишци, Добоју, Бијељини, Фочи и Бањалуци.

Јелица Предојевић Самарџић рекла је да је крајем 2022. године ово удружење добило велику одговорност да спроведе хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима".

- Циљ цијелог пројекта је био да се набаве транспортни инкубатори, али изврши едукација медицинских радника - истакла је Предојевић Самарџић током свечаности уручивања инкубатора.

Каже да је Удружење формирало низ радних група које су обишле све болнице и направили списак опреме која је потребна.

Истакла је да је направљен и план едукације.

- Набавили смо и мониторе за праћење виталних знакова - нагласила је.

Едукацију је завршило 62 љекара и медицинских сестара.

Inkubatori 3

Донаторско вече

Прво донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести. У годинама које су долазиле армија хуманитараца стајала је уз дјецу са потешкоћама у развоју, малишане обољеле од дијабетеса, дјецу са аутизмом, потом за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, као и за обољеле од ријетких генетских обољења.

Племенита мисија је настављена прикупљањем новца за изградњу центра “За мајку и дијете”, затим за оснивање Фонда солидарности, као и за дјецу са потешкоћама покрета. Сакупљен је и новац за изградњу дневних центара у Бањалуци и Требињу, покретање прве Банке хуманог млијека, али и за набавку возила за удружења која окупљају дјецу са интелектуалним потешкоћама.

У децембру прошле године одржано је још једно донаторско вече с циљем набавке транспортних инкубатора за породилишта широм Српске, под покровитељством предсједника РС.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520