-->

СКУП ПОРОДИЦЕ ДУКА ИЗ ЦИЈЕЛЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ

06 septembar 2023

Код Цркве Милошевке у селу Лука, одржан је први скуп братства породице Дука из цијеле Херцеговине.

Скупу је присуствовало педесетак чланова ове породице расуте по широј регији, на који су неки дошли из Београда и појединих мјеста Војводине, Сарајева и околине, али и из далеке Аустралије, гдје све сада живе и гдје су настањени.

Скуп је започео литургијом у цркви, полагањем вијенаца на спомен-обиљежју погинулим припадницима лучке мјесне заједнице у посљедњем рату, као и паљењем свијећа на породичним гробовима предака, а настављен културно-забавним програмом и дружењем на коме је свима подијељен примјерак Родослова Дука.

Као ни многа наша братства и презимена, ни Дуке не познају своје право исходиште, али невесињске Дуке знају да потичу од оних из Дабра, општина Берковићи, те да је њихов огранак основао Ристо Дука, крајем 19. вијека, доселивши из Дабра у Горње поље невесињско.

Јован Дучић у књизи "Гроф Сава Владиславић" пише да су Дуке добиле презиме по средњем Савином брату Дуки, док интернетски родослов Дуке доводи у везу са Мрњавчевићима, као њиховим директним потомцима.

Породица Дука има рођачке везе са Дучићима, те са једним њиховим огранком из Фатнице у Берковићима, имају исту крсну славу, Светога Агатоника, који су прославили 4. септембра и која је доста ријетка слава међу православним живљем у Херцеговини.

Дружење у Невесињу ће се, како је договорено, проширити и на остале огранке ове породице, а за почетак су, како кажу, у Луци окупили и своје комшије, па је до касних поподневних сати испред Цркве Милошевке одјекивала херцеговачка ганга.

Том приликом су запјевала и двојица најстаријих - Сретен Дука и Радослав Глоговац, саплеменик глумца Небојше Глоговца.

Окупљање Дука ће се, како је договорено, убудуће одвијати сваке три године, јер је то, како додају, најбољи примјер хомогенизације, не само породица старе Херцеговине, него и нације у цјелини.

Весна Дука

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520