-->

ТРЕБИЊЕ ПРОСЛАВЉА ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

19 avgust 2023

У Саборном храму Преображења Господњег у Требињу преломљен је славски колач и освештано грожђе поводом крсне славе храма и града, а у присуству градског руководства и бројних гости из земље и региона.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско приморски Јоаникије, након ломљења славског колача, честитао је грађанима Требиња, руководству града и свештенству славу и пожелио им здравље и сваки напредак.

“Окупио се овђе данас лијеп, Божији, благословени сабор, а радост ћемо вечерас продужити и на чувеној, свенародној требињској преображењској литији”, рекао је владика Јоаникије.

Владика је додао да су у Требињу данас присутни и начелници и представници општина, не само из Републике Српске и Федерације БиХ, него и из Црне Горе и Србије.

Preobreyenje 2

Митрополит Јоаникије је говорећи о празнику Преображења истакао да су сви људи обасјани божанском светлошћу коју треба да шире као мир, љубав, радост и братску слогу.

Његово преосвештенство епископ диселдорфски и њемачки Григорије рекао је у бесједи у требињском Храму да Преображење човјека значи преображење читаве твари, ма колико била упрљана, наводећи да Господ испуњава свјетлошћу сваку нашу пукотину.

“То је оно што данас славимо и што нам Господ објављује својим Преображењем, а данашњи нам празник поручује да ништа неће умаћи божанској свјетлости и њоме ће све бити преображено, читав наш живот и смрт и све чега се дотичемо”, рекао је владика Григорије и додао да је свјетлост живот и да је тама никада неће узети.

Владика Григорије је нагласио да свјетлост Преображења представља сам божански живот, а да је суштина Преображења управо обожење, наводећи да бити жив значи вољети и свијетлити, што је тајна данашњег празника.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић честитао је Требињцима славу, наводећи да је у граду данас присутно више од 50 делегација из земље и региона.

“Желим да поручим да сложно и заједно можемо још више да урадимо убудуће и да се преобразимо сви на боље”, рекао је Ћурић новинарима и додао да ће се са сарадницима трудити да ураде још више у граду до сљедеће славе.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић рекао је да традиционално присуствује слави у Требињу, са којим је Никшић побратимски град и са којим се сарадња унапређује на сваки начин, изразивши задовољство што су ту и представници многих градова из Србије, Црне Горе и БиХ.

Предсједник опшине Грачаница на Косову и Метохији Љиљана Шубарић рекла је да јој је велика част што је данас у Требињу, те честитала Требињцима овај велики празник и пожељела да се и убудуће још више састају у здрављу и радости.

Митрополит Јоаникије претходно је јутрос у требињском Саборном храму служио Свету архијерејску литургији са владикама милешевским Атанасијем, диселдорфским и њемачким Григоријем и захумско-херцеговачким Димитријем.

Литургији су присуствовали представници Владе Републике Српске, градоначелник Ћурић, генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић, представници политичког, привредног и културног живота Српске и Херцеговине и бројни грађани Требиња.

Руководство града положило је и цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, одржана је и свечана сједница градске Скупштине, а вечерас ће улицама града проћи свечана литија.

Дводневне преображењске свечаности вечерас ће бити завршене концертом “Рок ел класико”, Стефана Миленковића и Нелета Карајлића, на Тргу слободе од 21.40 часова.

Preobreyenje 3

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520