-->

ПРЕБИЛОВЦИ МЈЕСТО ВАСКРСЕЊА: ОБИЉЕЖЕНИ СВЕТИ ПРЕБИЛОВАЧКИ МУЧЕНИЦИ

06 avgust 2023

У Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима данас је обиљежен празник Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика.

Уз присуство великог броја вјерника из цијеле Херцеговине свету архијерејску литургију служили су митрополит дабробосански Хризостом, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског.

prebilovci23 1

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио се свима који су данас били у Пребиловцима те позвао вјерни народ да помогне у изградњи конака код пребиловачког храма.

-Да изградимо конак како би нас у наредним годинама имао ко дочекати овдје, монаси или монахиње. Дај Боже да то тако буде, поручио је владика Димитрије.

Владика новобрдски Иларион, викар патријарха српског, у бесједи у Пребиловцима рекао је да су Пребиловци мјесто васкрсења и мјесто гдје је небо отворено.

-Ово је мјесто гдје можемо Бога да додирнемо, да га кушамо и осјетимо да је он добар, рекао је владика Иларион пренијевши вјерном народу поздраве патријарха српског Порфирија.

Владика Иларион је пожелио да заједништво у цркви буде све веће и веће и да се све више превазилазе све подјеле међу народом.

Говорећи о Пребиловцима рекао је да је Христос из јама вадио невину дјецу, жене и људе који су у бездан бацани као у уста звијери.

-Наши свети преци који нас родише имали су вапај према Господу и хватала их је рука Христова и изводила из понора. Зло их је бацало у дно, а свјетлост васкрслога Христа који је сишао да би их избавио их је хватала и узнијела их на небеса. Бачени су на дно, но они су на највишој висини у свјетлости и чекају нас да им се придружило, рекао је владика Иларион.

Владика Иларион казао је да је храм у Пребиловцима од мјеста од кога сви окрећу главу, постао мјесто у које сви хрле.

-Овај храм постао је нешто чему сви хрлимо. У овом храму видимо рјешење за све наше муке и могућност да се и ми спасимо. Видимо отворена небеса…Поклонимо се онима на којима почивамо. Не би било нас овдје и ове љепоте да нам они са небеса не поручују: „Браћо и сестре не бојте се све је имало смисла. Наше страдање је имало смисла“, поручио је владика Иларион и додао да страдање има смисла када је ради смисла вјечног, а то је живи Господ Исус Христос.

Митрополит дабробосански Хризостом нагласио је да је цијела црква саздана на мученицима.

-Наши мученици су страдали на путу вјере и оданости цркви. Нису изгубљени њихови животи. Многи су мислили 1941., када су их у јаме бацали да ће бити засвагда заборављени. Гле чуда, они су васкрсли из тих дубина и данас их слави читава Црква Божија…Њихови примјери су и нама данас инспирација да морамо и ми бити у своје вријеме свједоци Божији, како овдје у Херцеговини тако и на сваком мјесту, рекао је митрополит Хризостом.

Рекао је да је годинама брањено и затирано сјећање на мученике пребиловачке и све друге на бројним стратиштима.

-Господ није дао да безбожници за сва времена затру сјећање на наше жртве и наше мученике. Дошло је вријеме да се свих њих сјећамо и да их славимо као мученике. Црква је данас украшена, јер су они слава цркве и понос цркве јер су својим животима посвједочили вјеру Христа Господа, рекао је митрополит Хризостом.

prebilovci23 3

Обиљежавању празника Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика присуствовао је велики број вјерника из Херцеговине и региона, као и велики број високих званица међу којима и генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, посланица у Парламентарној скупштини БиХ Љубица Миљановић, посланица у Народној скупштини Републике Српске Милица Ијачић, начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић и многи други.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква /СПЦ/ исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен – костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве “Чагаљ” припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурница.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол васкрсења и живота, а од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истријебити са свога вјечног огњишта.

prebilovci23 4

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520