-->

ДЈЕЦА ИЗ ЗВЕЧАНА ПОСЈЕТИЛА МОСТАР, ДОЧЕКАЛА ИХ ДЈЕЦА ИЗ ”ПРОСВЈЕТИНЕ ШКОЛЕ”

28 jun 2023

Група од 46 дјеце из Звечана која бораве у Невесињу са начелником општине Миленком Авдаловићем, директорицом невесињске Основне школе Маром Шаран и наставницима посјетили своје пријатеље у Мостару. Пред Саборном црквом Свете Тројице дочекали су их генерални конзул Републике Србије Васо Гујић, старјешина Саборне цркве Душко Којић, предсједница СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић, те чланови ”Просвјете” и дјеца из ”Просвјетине школе”.

Дјеца са Косова обишла су, поред Саборне цркве, Стару цркву у Мостару, Владичански двор и Конзулат Србије, Стари град и Стари мост, те парк Алексе Шантића.

Генерални конзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић пожелио је дјеци да се добро проведу у Херцеговини.

“Ако смо бар мало времена посветили дјеци и да се барем мало одвоје од средине у којој живе и на тренутак забораве сву тежину коју имају на простору Косова и Метохије, нарочито у задње вријеме дешавања на сјеверу, а ово су дјеца из Звечана, мислим да смо урадили добру ствар. Требамо да се ујединимо и да подржимо овакве пројекте и да сви градови сутра буду домаћини овој дјеци”, поручио је Гујић.

Djeca sa Kosova MO 1

Старјешина Саборне цркве Душко Којић рекао је да је сваки пут када дјеца са Косова дођу у Мостар, то празник за све Србе у Мостару. Он је изразио наду да ће се створити услови да се у наредним годинама више друже дјеца са Косова и из Мостара.

Којић је говорио о Саборној цркви и њеном значају за Мостар.

“Надамо се да ћете, када будемо освећивали ову цркву и ви доћи да будете овдје са нама. Косово је нешто што је нама у срцу и души. Косово је наше око и наше биће. Све људе које познајем, а који планирају пут на Косово, планирају га једнако важно као да иду у Јерусалим, јер Косово за нас заиста јесте Јерусалим”, рекао је Којић.

Djeca sa Kosova MO 2

Предсједница СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић пожелила је дјеци и наставницима из Звечана добродошлицу и говорила им о Мостару.

“Ми овдје врло добро знамо како вам је и како живите на Косову. Косово је и наше срце. Наши свештеници и наш блаженопочивши владика Атанасије усадили су нам љубав према Косову и завјет да наше везе буду трајне”, рекла је Бјелица Шаговновић.

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић подсјећа да је посјета дјеце са Косова и Метохије постала традиција у Републици Српској и да је Невесиње ове године домаћин дјеци са Косова.

Дјеца су смјештена у невесињске породице, а у наредним данима ће обићи све знаменитости Невесиња. Организоваће се посјета Крековима и споменику “Невесињској пушци”, Овчији брод, цркве, институције културе, школе и друге садржаје.

“Дјеца су нешто знала о Невесињу и Мостару, а ево могу да их и посјете сада. Задовољни су и све остало је небитно. Читав аутобус и људи који су дочекали дјецу су били у сузама. Невјероватно је како су се емоције просуле. Људи се поистовјете са нашим мукама које су биле деведесетих. Разумију муке и наша дјеца иако нису рођена у тешким временима”, каже Авдаловић.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520