-->

ПРОСВЈЕТА, ПРЕПОРОД И НАПРЕДАК ЗАЈЕДНО ОРГАНИЗОВАЛИ КОНЦЕРТ "НАШИХ 120"

27 jun 2023

На платоу Центра за културу Мостар одржан је концерт под мотом "Наших 120" у организацији три национална културна друштва, а мостарска публика уживала је у музичко-сценском спектаклу састава Акордион фантази", кроз који их је водио виртуоз на хармоници Душан Секулић са бендом.

Мостарци су синоћ уживали у класици, обрадама познатих свјетских поп и рок композиција, али и народним мелодијама.

Овај концерт су организовали Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Градски одбор Мостар, Хрватско културно друштво "Напредак" Главна подружница Мостар и Бошњачка заједнице културе- "Препород" Регионални одбор Херцеговина.

koncert nasih 120 mostar 9

Сва три национална културна друштва у 2022. и 2023. години обиљежавају 120 година постојања, а како су навели, жеља је била да заједнички прославе велики јубилеј, као и дугогодишњу сарадњу и пријатељство, те да заједнички концерт буде поклон граду Мостару и свим грађанима.

- Желимо да пошаљемо једну лијепу поруку уважавања и поштивања наших различитости и заједништва, јер је много тога више што нас спаја него што нас раздваја. Нека нас овај концерт подсјети на сарадњу из прошлости, али прерасте и у традицију када је у питању сарадњу у будућности - истакли су организатори.

Предсједник СПКД "Просвјета" ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да је овај заједнички концерт три национална друштва лијепа и позитивна прича из Мостара са поруком да култура у Мостару треба бити интегративни фактор, изражавајући наду да да ће у будућности бити још квалитетних заједничких догађаја.

koncert nasih 120 mostar 7

Амир Кадрибеговић из БЗК "Препород" навео је да Мостар и овим догађајем показао да је најизражајнији синоним заједничког живота, те да национална културна друштва желе да дају свој допринос унапређењу квалитета живота у простору у којем заједно живе и дјелују.

Предсједник ХКД "Напредак" Главна подружница Мостар Мирослав Ландека нагласио је да културна национална друштва имају посебну улогу и мисију и да је важно да заједно раде, те да је и овим догађајем послана порука сарадње и уважавања.

Организацију Концерта помогли су и град Мостар, Градско вијеће и Центар за културу Мостар.

Концерту су присуствовали предсједник и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Салем Марић и Велибор Миливојевић, министар образовања и културе ХНК Рашид Хаџовић, министар финансија Аднан Фалаџић, генерални конзул Србије Васо Гујић, генерални конзул Хрватске Марко Бабић, те други представници градске и кантоналне власти.

Концерту су присуствовали и представници града Требиња, вјерских заједница, те бројна позната лица из културног и јавног живота Мостара.

koncert nasih 120 mostar 8

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520