-->

ВИШКОВИЋ: ХЕ “ДАБАР” ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ОБЈЕКАТА НА БАЛКАНУ

23 jun 2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је Хидроелектрана “Дабар” један од највећих енергетских објеката на Балкану и шире, те да њених 160 мегавата даје гаранцију да ће енергетски систем Српске у будућности бити више него стабилан.

Вишковић је навео да је посљедњи објекат овог типа у БиХ, односно Републици Српској била ХЕ “Вишеград” која је 1989. године пуштена на мрежу.

“Завршене су све процедуре са кинеским партнерима кад је ријеч о ХЕ `Дабар`, од данас почиње рок од 46 мјесеци када би она требало да буде на мрежи”, рекао је Вишковић новинарима у Требињу након састанка са Управом предузећа “Хидроелектране на Требишњици”.

Вишковић је истакао да је Влада Српске заједно са предузећем “Хидролектране на Требишњици” дошла у позицију да пројекат “Горњи Хоризонти”, о коме се говори више од 50 година, данас крене са реализацијом.

Он је истакао да се испуњавају директиве ЕУ у вези са производњом зелене, чисте енергије, а проценат овакве енергије значајно ће бити побољшан изградњом ХЕ “Дабар”, наводећи да је сада проценат производње око 60 одсто из термоелектрана, а остатак хидропотенцијала.

Вишковић је рекао да је обавеза да у наредном периоду више од 60 одсто производње електричне енергије буде из обновљивих извора.

Вишковић је истакао да ће од кинеског партнера тражити да рокови изградње буду краћи него што је уговором предвиђено, наводећи да није било лако преговарати са кинеским партнерима.

Он је подсјетио да су ти преговори вођени скоро двије и по године, те да је то прва кинеска инвестиција таквог типа на простору БиХ и Републике Српске.

“Наше учешће у том пројекту је 15 одсто и обезбиједили смо у свим законом предвиђеним роковима наше учешће кроз докапитализацију. Сваки новиоизграђени киловат или мегават електиричне енергије само је још већа цијена, снага и погонска спремност `Електропривреде`”, рекао је Вишковић.

Он је рекао да се по истом моделу, као ХЕ “Дабар”, гради ХЕ “Бистрица”, те да очекује веома брзо да се добије обавјештење од кинеске Ексим банке да су одобрена средства за тај пројекат.

“`Електропривреда` је властито учешће код Бистрице уплатила на вријеме, то је инвестиција од око 102 милиона евра, ми смо наших 15 одсто већ уплатили, тако да остаје да се обезбиједе недостајућа средства код кинеске банке, што ћемо завршити у наредних мјесец или два дана”, рекао је Вишковић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520