-->

ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ УДРУЖЕЊА ОБОЉЕЛИХ ОД МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ

10 jun 2023

У Требињу је вечерас одржано прво донаторско вече Удружења обољелих од малигних болести источне Херцеговине са циљем прикупљања помоћи обољелима од ових болести.

Нада Ђурић, предсједник Удружења обољелих од малигних болести источне Херцеговине под називом „Вјера ЛУЧА нада“ каже да је један од разлога да оснују ово удружење лоши услови на требињском Одјељењу за онкологију, али и да помогну пацијентима који не могу сами да купе лијекове.

„Лијекови су јако скупи, а не налазе се на листи Фонда здравственог осигурања РС. И најважнији разлог нашег удруживања је да покушамо преко институција да се смање листе чекања за онколошке пацијенте и да се листа лијекова које набавља ФЗО РС коригују са достигнућима медицине нових лијекова, јер код нас се још увијек користи класична хемотерапија, док се у окужењу примјењују имуногенетске терапије“, навела је Ђурић.

Она је додала да су на рачун удружења већ уплаћена одређена средства.

„Покушаћемо да обезбиједимо што више новчаних средстава, да би што више пацијента добило адекватну терапију“, истакла је Ђурић.

Мирко Kолак, начелник Одјељења онкологије у Болници Требиње рекао је да је у Херцеговини присутан тренд повећања броја обољелих од карцинома те да је сваке године 25 до 30 пацијената новообољелих од карцинома, више него претходне године.

Он је додао су најчешћа обољења карцином дојке, плућа и дебелог цријева и да су уобичајено старији пацијенти обољели, али да има и млађе популације.

"У просјеку имамо око 200 до 250 новообољелих пацијената сваке године. Нажалост, проблеми на онкологији су бројни, један од њих за који се надам да ће се ријешити изградњом нове Болнице је инфраструктурни проблем Одјељења за онкологију", навео је Kолак.

Он је рекао да се сада ово Одјељење налази у подрумским просторијама, гдје нису адекватни услови за функционисање, наводећи да је други велики проблем доступност терапије и дијагностике на Онкологији.

"Поготово су проблематичне и ограничене количине лијекова који представљају савремену терапију у онкологији и која омогућава дужи и квалитетнији живот пацијентима", рекао је Kолак.

Колак наводи да Удружење има за циљ да скупља средства за лијекове који су у ограниченим количинама од државе.

Даница Грујичић, министар здравља Србије каже да је на Балкану деведесетих година вођен нуклеарни и хемијски рат те да је то нешто што сви знају.

"Радило се и то је доказано, о једној еколошкој регионалној катастрофи, значи нису само Србија, Црна Гора и Република Српска биле загађене него читав Балкан и то се сада види. Ако погледате смртност од малигних болести, она је највећа на Балкану. Мађарска, Хрватска и Србија се такмиче која ће бити на првом месту", рекла је Грујичић.

Она је истакла да су Удружења као што је ово, веома значајна те да је Министарство здравља Србије успоставило јако добар контакт са свим Удружењима зато што тако могу да добију праве информације о томе шта је потребно и који су проблеми.

"То су људи који се боре за живот и прате све што је ново. Схватају да не могу сви лекови деловати код свих, али код оних код којих могу, треба да им буду доступни", навела је Грујичић.

Kод Банке поштанска штедионица а.д. Бања Лука, отворен је и жиро рачун за све који могу и желе да помогну рад новооснованог удружења.

Основан је и „Kлуб пријатеља удружења“, који већ има преко 100 чланова, а који ће заједно са обољелима покушати да побољшају статус и лијечење онколошких пацијената.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520