-->

ВУЈАДИНОВИЋ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: СЛАВА ЈУНАЦИМА МИТРОВДАНА

08 novembar 2022

Милимир Вујадиновић, посланик у Скупштини Србије, поријеклом Невесињац, данас је током скупштинске расправе честитао борцима у Републици Српској крсну славу Митровдан и подсјетио на храброст и борбу српске војске у Херцеговини на Митровдан 1992. и 1994. године.

Вујадиновић је подсјетио да је Митровдан крсна слава Борачке организације Републике Српске, али и да је Митровдан дан када је прије 30 година српски народ побиједио у борби против далеко надмоћнијег непријатеља.

Он је испричао да су прије тачно 30 година Јанко Бобетко и Божан Шимовић са 40.000 бојовника кренули на југ Републике Српске и на Невесињску бригаду и Херцеговачки корпус.

- Циљ је било разбијање идеје о постојању Републике Српске, излазак на границе тадашње СР Југославије. Њих је тада чекало нешто више од 5.000 српских бораца на челу са легендарним командантом Новицом Гушићем и Радом Радовићем. Агресори су враћени на почетне положаје уз велике губитке, али, нажалост, коштало је то и наш народ у Републици Српској са 42 погинула борца и више од 300 рањених - приповједио је Вујадиновић у Скупштини Србије.

Иако је данас на дневном реду била расправа о ребалансу буџета Србије, Вујадиновић је о овом догађају говорио, како је рекао, из пијетета према догађају, због одавања почасти онима који су, како каже, заслужни "јер данас у миру сједимо", али и из обавезе коју су свима оставили борци који су и тада знали шта им је иза леђа и шта бране.

- Знам да су се тих дана надали Србији онаквој каква данас изгледа у миру - рекао је Вујадиновић, који је и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Он се у расправи осврнуо на ребаланс буџета Србије са свим повећањима која су у њему, те нагласио да је у ребалансу и једна важна ставка, а то је изградња путева и мостова према Републици Српској.

- Овдје се налази новац за изградњу путева према Републици Српској, као и онога према Сарајеву. Ту је и новац за изградњу пута према Лозници и Подрињу, као и новац према Посавини - рекао је Вујадиновић.

Вујадиновић је напоменуо да се у овом приједлогу буџета налази и новац за реконструкцију мостова у Љубовији, Шепку, Каракају, Скеланима - који Србију повезују са Републиком Српском.

- Ово говорим управо због јунака о којима сам говорио. Њихов сан тих најтежих дана за српски народ на Балкану је управо било повезивање Србије и крајева које су бранили - рекао је Вујадиновић.

Он је рекао да су се борци деведесетих борили за повезивање Србије и њеног народа.

- Нека је слава српским јунацима из 1992. и 1994. године - поручио је Вујадиновић на крају.

 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520