-->

МАНАСТИР ЖИТОМИСЛИЋ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ БЛАГОВИЈЕСТИ

07 april 2022

Манастир Житомислић који је посвећен празнику Благовештења Пресвете Богородице данас је прославио своју крсну славу Благовијести. Свету Литургију служило је јеромонах Авросије из Манастира Крка и свештеници из цијеле Херцеговине уз присуство великог броја вјерника.

Јеромонах Авросије поздравио је све вјернике рекавши да је жеља да се и идуће године и свих наредних Благовијести у Манастиру Житомислић прослављају још масовније и радосније.

Игуман Манастира Житомислић Данило Павловић рекао је на крају Свете Литургије да је Манастир Житомислић кућа свих, те подсјетио на традицију слављења Благовијести у Житомислићу који је како раније, тако и сада велики народни сабор цијеле Херцеговине.

Светиње у долини Неретве ове године обиљежавају два велика јубилеја везана за рушење светиња и њихову обнову.

Игуман Данило напоменуо да се ове године обиљежава 30 година од рушења Манастира Житомислић, Саборне цркве у Мостару и свих 30 цркава и манастира од Коњица до Метковића.

“Тридесет година нашег памћења и нашег страдања овдје, али и 20 година нашег повратка. 2002. смо дошли овђе и почели да обнављамо Манастир и ево 20 пуних година се сви овдје окупљамо. Требамо памтити читаву ову годину и сјећати се тога и оживјети наше сјећање на рушење, али и сјећање на обнову и устрајност свих нас и љубав према нашим светињама“, рекао је игуман Данило.

Мостарски свештеник Душко Којић након литургије рекао је да су Благовијести празник над празницима.

„Најрадоснији празник, радоснији од момента стварања свијета јер данас се Син Божји оваплоти и постаде човјек, уђе у нашу природу и донесе спасење роду људском“, рекао је Којић.

Благовијести у Манастиру Житомислић и ове године окупиле су велики број вјерника из свих дијелова Херцеговине, али и региона. Велики број званичника из Републике Српске радо долази у манастир, па је тко било и данас. Славље су увеличали посланица Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, Лука Петровић директор Електропривреде РС, официри Оружаних снага БиХ, замјеник предсједника Градског вијећа Града Мостара Велибор Миливојевић, начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић и многи други.

ZITO2

На Благовијести се својеверемено цијела парвославна Херцеговина окупљала у манастиру Житомисилћ гдје би се одржавао и народни сабор, а тако је и данас.

Велики број људи долазио би пјешке да се поклони овој светињи, а тај обичај одржао се и до данас. Сваке године група вјерника из Невесиња препјешачи цијелу ноћ да би стигла на Благовијести на литургију у Житомислић.

Манастир Житомислић одувијек је духовни и културни центар Срба у долини Неретве. Историја манастира Житомислић је историја сваког живог човјека са ових простора. То је историја падања, устајања, рушења и васкрсавања.

У њему се чувају мошти светих житомислићких новомученика.

Манастир Житомислић саграђен је 1566. године, исте године када и Стари мост у Мостару.

Задужбина је породице Милорадовића, која је 1566. године од невесињског кадије добила дозволу за обнављање манастира, што указује да је на том мјесту и раније постојао храм.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. године и завршена је 2005., када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле као прву православну богомољу која је обновљена у долини Неретве.

ZITO3

ZITO5

ZITO4

TОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520