-->

НАРЕДНОГ ВИКЕНДА СЊЕЖНЕ ПАДАВИНЕ

20 decembar 2020

Сњежне падавине Републику Српску очекују наредног викенда, Новогодишња ноћ биће сува, али би Божић 7. јануара могао да се забијели, речено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Метеоролог Игор Ковачић је навео да ће послије вишедневног периода са стабилним али тмурним временом у седмици која слиједи све више јачати јужно и југозападно струјање ваздуха, које ће разбити ниску облачност на сјеверу и поново донијети сунчане периоде.

- У овим предјелима их стварно дуго већ нисмо видјели, а такав је био и новембар који је имао само шест сунчаних дана - рекао је Ковачић.

Он је истакао да ће јужно струјање донијети затопљење, па ће температура ваздуха бити нешто виша све до средине наредне седмице.

Утицај хладног фронта са сјевера и сјеверозапада очекује се између 24. и 25. децембра, а уз захлађење и нижу температуре, Ковачић најављује нешто обилније падавине и снијег.

- Већ 26. децембра у већини крајева имаћемо сњежни покривач, у планинама може бити и већи, за сада су то висине између 20 и 30 центиметара снијега - рекао је Ковачић, који је додао да ће се временска прогноза још кориговати, јер је тешко предвидјети тачну висину снијега.

Према његовим ријечима, 27. и 28. децембра јутра ће бити сува са мразем, а током дана ће уз јужно струјање поново накратко затоплити.

Ковачић је навео да ће 29. и 30. децембра доћи до малог отопљења, па и смањења снијежног покривача, који ће се на планинама дуже задржавати, а најмање на сјеверу.

Новогодишња ноћ ће, према садашњим прогнозама, бити без падавина са температуром ваздуха нешто изнад нуле, али се нове падавине већ очекују 1. јануара и то током пријеподнева.

- Падавине ће почети са кишом на југу, а затим ће се проширити на сјевер и поново ће постојати услови за снијег - додао је Ковачић, који је напоменуо да је несигурно причати и о новом сњежном покривачу.

Он је навео да ће тај период бити са чешћом појавом кише будући да нови поремећај времена долази 4. јануара, па ће за Божић, 7. јануара, постојати услови за снијег.

Сигурно је, напоменуо је, да ће до 10. или 11. јануара бити период и хладнијег времена и услова за падавине, па и снијега, а потом ће наступити период пораста температуре ваздуха која ће бити изнад просјека за јануар.

Ковачић је истакао да нова захлађења треба очекивати крајем јануара и почетком фебруара који би требало да донесе већи пад температуре, израженије минусе.

- Мора постојати период са доста нижом температуром да зима покаже своје зубе - рекао је је Ковачић.

Потом, додао је, опет слиједи период нешто више температуре и стабилнијег времена, да би се крајем фебруара и почетком марта појавио период када би требало да буде снијега и ниске температуре ваздуха.

- Из свега тога требало би да изађемо послије 15,17. марта. Све у свему зима ће бити доста изражена у смислу промјене временских стања - нагласио је Ковачић.

Ковачић је подсјетио да зима на ове просторе стиже сутра и трајаће до 20. марта када наступа прољеће.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520