-->

АКЦИЈА "ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ"

15 decembar 2020

Министарство унутрашњих послова Републике Српске од данас почиње да спроводи акцију "Петарде нису играчке" с циљем обиљежавања предстојећих празника у мирном и безбједном окружењу, најављено је из МУП-а Српске.

Акција ће трајати до 15. јануара.

Припадници МУП-а ће, у сарадњи са надлежним општинским инспекцијским службама, вршити контролу превоза пиротехничких средстава, као и рада продавница које имају законско овлаштење да продају пиротехничка средства.

Полицијски службеници МУП-а Српске ће остварити сарадњу са представницима локалне заједнице, директорима и педагозима просвјетно-образовних установа, ученичким и родитељским вијећима, те локалним институцијама и невладиним организацијама с циљем заједничког дјеловања на сузбијању законом кажњивих појава из ове области, додаје се у саопштењу.

Из МУП-а подсјећају да се пиротехнички производи за забаву 2. разреда /мали ватромети, петарде, римске свјећице, мали ватрометни бицикли, фонтане, бенгалске бакље, ракете и други слични производи/, могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра ове до до 30. јануара наредне године.

Пиротехничке производе за забаву могу користити и лица старија од 16 година, али под надзором родитеља, односно старатеља, док је забрањена употреба пиротехничких производа за забаву 2. разреда у затвореним просторијама, као и у просторијама гдје се окупља већи број лица.

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију, полицијски службеници одржаће у просвјетно-образовним установама, уз поштивање свих препоручених мјера, краћа предавања о овој проблематици, прилагођена дјеци, која су најугроженија категорија.

Из МУП-а подсјећају да су, због нестручне употребе пиротехнике, током прошлогодишњих празника повријеђена два малољетника и једно пунољетно лице.

Из Министарства апелују да се грађани придржавају важећих законских одредаба ради стварања безбједне и угодне атмосфере за прославу празника, напомињући да ће незаконита употреба пиротехнике и ватреног оружја бити санкционисана у складу са законом

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520