-->

ТАМИНЏИЈА: МАЛЕ СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ИЗУЗЕТИ ИЗ ПОСТУПКА ДОДЈЕЛЕ КОНЦЕСИЈЕ

11 decembar 2019

Посланик СНСД-а Илија Таминџија предложио је данас у Народној скупштини да се у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама измијене одредбе тако да се соларне електране са фотонапонским ћелијама, инсталисане снаге до 250 киловата, изузму из поступка додјеле концесије.

"Зато што мале соларне електране немају негативан утицај на животну средину, а постоји велики интерес домаћинстава и привредних субјеката за њихову градњу, посебно у Херцеговини", рекао је Таминџија током посланичке расправе у Народној скупштини о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Посланик СНСД-а Драгослав Кабић упитао је како се десило да се приватизацијом приједорског рибњака "Саничани" приватизују и велика водна добра којима је то предузеће располагало.

"Након приватизације је угашена производња у тој фирми", рекао је Кабић и додао да људи из Приједора желе да се поново покрене производња у том некада успјешном предузећу које је запошљавало велики број радника.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да измјене овог закона требало направити квалитетније и у корист Републике Српске, а не појединаца.

"Зато овај нацрт треба повући из процедуре, а област концесија уредити", сматра Станић.

Станић је навео да концесионар не може бити онај ко не извршава обавезе према држави, те да је један од проблема "незаконита подјела концесија на пољопривредно земљиште у Градишци које људи блиски СНСД-у користе без накнаде".

Посланик СНСД-а Огњен Жмирић одбацио је Станићеве тврдње, наводећи да није нормално да се користи државна земља, а не плаћа концесија.

"Ко не буде плаћао концесионе накнаде, биће му одузета земља", рекао је Жмирић и додао да неће добити ни хектар произвођач који нема стоку и сије житарице и препродаје их, не производећи за своје потребе.

Посланик СДС-а Небојша Вукановић је, између осталог, рекао да треба раскинути уговор о концесији за изградњу Хидроелектрану "Мрсово" коју је добио руски бизнисмен Рашид Сердаров.

Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о концесијама којим се прецизније дефинишу претходне активности надлежних министарстава и свих других органа, јавних предузећа и институција надлежних за издавање одобрења, дозвола и сагласности потребних за реализацију предмета концесије.

"Ово укључује и мишљење јединице локалне самоуправе на чијој територији ће се обављати концесиона дјелатност, за концесије које додјељује Влада Републике Српске", наводи се у образложењу овог акта.

Помоћник министра енергетике и рударства Републике Српске Славица Богдановић је у завршној ријечи о овом нацрту закона рекла да стање у области концесија треба да буде боље.

Она је навела да ће бити размотрен приједлог посланика СНСД-а Илије Таминџије да се у Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о концесијама измјене одредбе тако да се соларне електране са фотонапонским ћелијама, инсталисане снаге до 250 киловата, изузму из поступка додјеле концесије.

Богдановићева је навела да су нетачне тврдње појединих опозиционих посланика да Рудник и термоелектрана Станари не плаћају концесиону накнаду, додајући да је по том основу, закључно са септембром ове године, уплаћено више од пет милиона КМ.

 

 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520