-->

ДОДЈЕЛОМ СТИПЕНДИЈА И ОТВАРАЊЕМ ‘ПРОСВЈЕТИНЕ ШКОЛЕ’ ЗАТВОРЕНЕ 100. ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ

07 novembar 2019

Јубиларне 100. Шантићеве вечери поезије затворене су синоћ у Мостару додјелом Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ и отварањем „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“.

Предсједница Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић нагласила је да је Организациони одбор презадовољан како је манифестација протекла и какве је одјеке и реакције имала не само у БиХ, већ и у региону.

Он је додала је да у мјесец дана, од 6. октобра до 6. новембра, одржано петнаест програма и то су сваком дијелу Мостара, а по једну вече и у Невесињу и Бањој Луци.

“Мислим да су Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) „Просвјета“ и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ на достојанствен начин обиљежили овај велики јубилеј и вратили српску културу у Мостару на мјесто које заслужује“, нагласила је Бјелица Шаговновић.

Она је истакла да се “Шантићевим вечерима поезије“ на достојанствен начин прослављала лик и дјело великог пјесника, али да је ова манифестација постала и мјесто сусрета.

“Послали смо позитивне поруке из Мостара кроз сарадњу с пријатељским друштвима и институцијама. Морам подсјетити како смо дио програма организовали с другим институцијама културе попут представе коју смо радили с три театарске куће из Мостара и Бање Луке, затим изложбе које смо организовали с Хрватским домом херцег Стјепана Косача, Центром за културу и слично, једну вече програм су приредили гимназијалци Мостара и ученици Колеџа уједињеног свијета. Склопљена су пријатељства међу умјетницима, међу институцијама“, навела је Бјелица Шаговновић.

Додала је да је кроз манифестацију прошло на десетине умјетника из више градова БиХ и регије, те на стотине посјетилаца што организаторе чини срећним и поносним.

Она је нагласила да није било љепшег начина да се манифестација затвори, већ додјелом 75 стипендија за ученике основних и средњих школа, те студенте из Херцеговине. Додала је да су новац за стипендије прикупили Мостарци и Херцеговци расути широм свијета који су жељели стипендирати надарену дјецу Херцеговине, те да је иницијатор и оснивач Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић“ успјешни бизнисмен из Лондона Славко Андрејевић, чији су породични коријени из Мостара.

На затварању “Шантићевих вечери поезије“ отворена је „Просвјетина школа српског језика, историје и културе“.

Бјелица Шаговновић је подсјетила да се ради о допунској настави коју СПКД “Просвјета“ организује за дјецу која у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК) не могу похађати наставу на матерњем језику.

“То је мјесто гдје се дјеца могу сусрести, научити свој језик, писмо и културу, односно оно што им није омогућено у образовном систему ХНК гдје се нажалост не похађа настава на српском језику“, навела је Бјелица Шаговновић.

У току програма који су припремили ученици “Просвјетине школе“, координатор за “Просвјетину школу“ свештеник Душко Којић представио је циљеве и систем рада, као и наставно особље.

Свештеник Радивоје Круљ, који је један од најзаслужнијих за програм стипендирања, стипендистима је поручио да остану истрајни у стицању нових знања, образовању и усавршавању, јер је знање и образовање једни начин да народи , посебно тамо гдје су у мањини, остану и опстану.

Чланови Управног одбора “Просвјете“ на крају вечери подијелили су стипендије.

Током трајања манифестације одржано је више пјесничких вечери, представљања књига, изложби, направљена је представа о Шантићу под називом “Што те нема“, те издата монографија “100 Шантићевих вечери“. Манифестација је одржана под генералним покровитељством српског члана Предсједништва БиХ.

prosvjeta 1

ТОППОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520