-->

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА „100 ШАНТИЋЕВИХ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ“

27 oktobar 2019

У Мостару је представљена монографија "100 Шантићевих вечери поезије" у којој је аутор Радивоје Круљ кроз документе, записе, говоре, фотографије и факсимиле приказао стогодишњи континуитет културне манифестације у част великог пјесника Алексе Шантића.

На промоцији књиге, која је одржана синоћ у оквиру 100. Шантићевих вечери поезије, Круљ је рекао да је са екипом вриједних људи у протеклих пет-шест година прикупљао материјал за монографију и да је тај рад понекад подсјећао на археолошко истраживање.

- Када смо нашли новине "Народно јединство" и читав програм првих Шантићевих вечери из 1920. године нашој срећи није било краја. Када истражујете обрадујете се неким стварима на које наиђете, попут плаката из 1944. године - каже Круљ.

Он је истакао да је Алекса Шантић симбол Мостара и да жели да "шантићевски дух" пренесе у сваки сегмент живота.

- Читав његов живот је и живот ових вечери поезије од 1920. године, али и овог града и наше заједнице. Све од његовог крштења у Старој цркви, опијела у Саборној цркви и сваког његовог корака и његовог духа од Бранковца до Илића и Цима, од југа до сјевера је и наш пут - нагласио је Круљ у обраћању.

Посебну захвалност Круљ је упутио Златку Сердаревићу који му је пружио велику помоћ у прикупљању документарне грађе.

Новинар и публициста Златко Сердаревић нагласио је да са овом монографијом падају све недоумице о томе од када постоје Шатићеве вечери и које су по реду, јер ова књига цјеловито и аргументовано приказује све што је приређивано у част Алексе Шантића.

Сердаревић је навео да је монографија од великог значаја за цјелокупну културу Мостара и представљаће полазну основу за сва будућа истраживања о Алекси Шантићу.

Он је нагласио да је посебна вриједност монографије та што је у њој приказана цјелокупна историја културних догађања везаних за име Алексе Шантића, без обзира ко је био организатор тих догађаја.

Рецензент монографије, историчар Вук Бачановић нагласио је да је ова монографија важан историјски документ и да се може говорити о Шантићу као човјеку "свеидентитета", онога који увезује све људе у свим периодима, и ружним и лијепим.

О монографији су говорили и Данијела Јелић, Јосип Муселимовић, Горан Судар и Ирвин Горанчић, а наступила је и етно група "Дар".

Свештеник Радивоје Круљ у два наврата био је предсједник Градског одбора Српског културног и просвјетног друштва Просвјета" у Мостару, које је организатор Шантићевих вечери поезије и чува сјећање на лик и дјело Шантића.

На представљању монографије, које је одржано у хотелу "Мостар", присуствовао је велики број грађана Мостара, конзул Србије у Мостару, те представници вјерских заједница, академске заједнице и власти.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520