-->

СТИЖЕ ТОПЛО ПРОЉЕЋЕ, АЛИ И ЈОШ ЈЕДАН СНИЈЕГ

18 mart 2019

Доласком прољећа имаћемо временске прилике које и приличе овом годишњем добу, али ће ипак до краја марта бити промјенљиво јер се и по народној метеорологији некада овај мјесец звао Баба Марта, због јаких вјетрова и промјенљивости.

Рекао је ово јуче Небојша Куштриновић, метеоролог, и истакао да се већ данас, а посебно сутра, у планинским крајевима Републике Српске може очекивати снијег.

"У наставку седмице биће промјенљиво облачно и свјежије вријеме с мразевима и у неким пређелима с повременим падавинама", истакао је Куштриновић.

Према његовим ријечима, народна меторологија каже да се у марту мора три пута "посолити", односно да мора три пута пасти снијег.

"Ако не падне та три пута у марту, онда ће трећи пут бити у априлу, а већ смо имали два сњежна покривача, а трећи очекујемо у уторак у планинским пређелима", појаснио је Куштриновић.

Куштриновић наглашава да прољеће календарски долази 20. марта у 22.58, али да је за метеорологе прољеће стигло још 1. марта, јер су март, април и мај прољећни мјесеци.

"Што се прољећа тиче, оно стиже и званично, а може се рећи да ће на неки начин и временске прилике поштовати календар па ћемо имати прољећни период", нагласио је Куштриновић.

Додао је да због глобалног отопљења и климатских промјена у свијету имамо све топлије и падавинама богатије зиме.

"Већ смо урадили два национална извјештаја о климатским промјенама на простору БиХ и констатовали управо то да су зиме топлије и падавинама богатије. Снијега има довољно на надморским висинама на преко 1.000 метара, међутим на нижим надоморским висинама углавном нема сњежног покривача и врло је мали број таквих дана", појаснио је Куштриновић за "Независне".

Додао је да што се тиче дугорочних, сезонских временских прогноза, оне говоре да ће љето бити по средњим температурама топлије, посебно у августу.

"Ове године се очекује да ће све до августа временске прилике бити у границама нормале, дакле мало топлије и сувље", закључио је Куштриновић.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520