-->

МОСТАР: ПРВИ ДО ЧАСНОГ КРСТА ДОПЛИВАО ПАВЛЕ ЖЕРАЈИЋ

19 januar 2019

Осмогодишњи Павле Жерајић из Невесиња први је извадио Часни крст из ријеке Неретве приликом традиционалног пливања које се већ трећу годину на Богојављеније одржава у мостарском насељу Ортијеш.

Павлу је златник након изласка из Неретве уручио игуман манастира Житомислићи Данило Павловић.

Жерајић је био један од тридесетак учесника, који су се одлучили оживјети обичај пливања за Часним крстом на Богојављење и у Мостару, што је древни православни обичај.

Zerajic 2

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да радује то што сваке године на Неретви има све више пливача и да сваке године има све више младих.

“Нама који посматрамо са обале ово изгледа страшно, али онима који пливају није хладно. То је та благодат Божја. То је та сила која их грије у хладној води приликом традиционалног обичаја вађења крста”, рекао је Боровчанин.

Боровчанин каже да је посебно лијепо виђети да на Неретви на Богојављеније заједно пливају очеви и синови, али и да је похвално то да је било и старијих који су се одважили на ова потез.

Најстарији пливач имао је 65 година.

Павле Жерајић поријеклом је из Мостара, али је тренутно настањен у Невесињу.

Рекао је да је било хладно, али да је једва чекао овај празник јер је његов отац сваке године пливао за Часни крст.

“Била ми је част да пливам за Часни крст и доћи ћу и идуће године”, рекао је Жерајић.

Давор Судар из Мостара каже је да је ово лијеп обичај којим се његује традиција и да много значи повратницима у Мостару.

Пливању је претходила света литургија у Храму Светог Василија Острошког у Благају, а након догађаја организовано је и дружење и послужење за све учеснике и госте у Друштвеном дому у Ортијешу.

Zerajic 3

Пливање за Часни крст на Богојављење у Мостару је први пут одржано 2017. године на ријеци Неретви, у мостарском насељу Ортијеш.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

Исуса Христа је на ријеци Јордан крстио Јован Крститељ који је људе крштавао, припремајући их тако за долазак Месије.

На овај празник у храмовима се освјештава водица, која се сматра љековитом, а један од обичаја је и пливање за Часним крстом.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520