-->

ОСВЈЕШТАНИ ЗЛАТНИ КРСТОВИ НА КУПОЛАМА САБОРНОГ ХРАМА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У МОСТАРУ

04 novembar 2018

Владика њемачки Григорије и захумско–херцеговачи Димитрије освештали су седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару који је још у изградњи. Прије самог чина освјештања крстова, света литургија служена је у старој цркви у Мостару.

Многобројни вјерници су се из старе цркве у Мостару, након литургије упутили у Саборни храм Свете Тројице гдје су присуствовали освештавању седам крстова који ће красити куполе овог светог храма.

Освештању су присуствовали владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, франкфуртски и све Њемачке Григорије и умировљени владика Атанасије.

Владика Григорије рекао је у бесједи да се добро сјећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе.

"Мислио сам да ћемо градити храм, али не и да ћемо вратити тај крст. Видјевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој дјеци, видјевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити", рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да је овај храм саборни за све православне Херцеговце, било гдје да су у свијету.

"Он је наше саборно мјесто, са кога полазимо и коме се враћамо, зато је толико важно да изградимо овај храм. Он је наше исходиште и наше усходиште, наше крштење, наше Богојављење, Васкрсење, Вазнесење и наша Педесетница", додао је владика Григорије.

Он је напоменуо да је градња овог храма била праћена многим недаћама, али да је и то добар знак, најављујући да ће храм бити изграђен за годину или двије.

"Мислио сам да је ово превелики храм за овај град и за наш народ у Херцеговини, али сада знам да је овај храм прикладан за нас Херцеговце. Овај храм је наше огледало и све што ми јесмо. Градећи овај храм, имали смо на уму да волимо наше ближње, наше претке и потомке, али и наше сусједе Храте и Бошњаке. Зато нам је Бог дао да изградимо и обновимо овај храм", истакао је владика Григорије.

Он је навео да ће за годину или двије, када буде изграђена Саборна црква у Мостару "у њој пјевати и играти, као Давид, па нека онда свети оци чине са њим шта хоће".

"Обновом овог храма обнавља се наша вјера, наша прошлост и гради наша будућност", поручио је владика Григорије.

Zl krstovi 2

Мостарски Срби заједно са гостима дошли су да обиљеже овај, како кажу, за Мостар и српство велики дан. Храм, који је у вријеме градње 1873. године био највећи православни храм на Балкану, запаљен је и срушен у јуну 1992.

Обнова је почела 2010, а у септембру ове године завршени су груби грађевински радови у које је уложено девет милиона марака што представља 80 одсто средстава које су обезбиједиле владе Српске и Србије. За остатак радова, постављање крова, отвора, уређење ентеријера, екстеријера, потребно још толико средстава.

Завршетак радова планиран је 2020. године, када Епархија захумско-херцеговачка обиљежава 800 година постојања.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520