-->

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ У ПРЕБИЛОВЦИМА – СИМБОЛУ СТРАДАЊА И ВАСКРСЕЊА

06 avgust 2018

Његово преосвештенство умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са бројним свештвенством служио је данас у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима Свету архијерејску литургију поводом прославе Светих новомученика пребиловачких и доњохерцеговачких.

Српска православна црква канонизовала је мученике пребиловачке који се славе 6. августа као Свети пребиловачки новомученици, а кумови празника било је братство Драгичевић из Пребиловаца.

Владика Атанасије у бесједи је подсјетио да су Пребиловци у посљедњем рату по други пут уништени и да је на том мјесту након рата затекао све сравњено, а кости запаљене.

„Злочинци су палили кости Пребиловчана. Овдје смо 1991. године сахранили 40 сандука костију, а након рата остатке смо сакупили у седам сандука. Тешко онима који се боре са мртвима, изгубили су битку унапријед. Сада хоће да нам наметну ЕУ, неправедну, нехуману и антиљудску унију да би нас поравнали и главе скинули“, рекао је владика Атанасије.

Парох чапљински Марко Гојачић рекао је да је ово трећа година од освештања храма и нагласио да је 6. август веома значајан дан за ово мјесто и цијелу Херцеговину.

„Данас славимо васкрсење села и храма. Дошао је велики број поклоника из Републике Српске и Србије. Надам се да ће нас сваке године овдје бити све више и да ћемо у Пребиловцима свједочити не смрт, већ васкрсење и радост живота“, рекао је Гојачић.

Он је позвао људе да се врате и обнове своје домове у Пребиловцима.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је новинарима да су Пребиловци симбол страдања српског народа у Херцеговини, али и невјероватне снаге људи који показују да ће упркос свему опстати на овим просторима.

„Ово су простори гдје су Срби живјели и гдје ће живјети, без обзира на покушаје других да овдје затру наше постојање. То показује и овај храма и људи који су данас овдје“, рекао је Иванић.

Предсједник Српског националног друштва Пребиловци Миленко Јахура каже да Хрвати данас поново врше колонизацију Пребиловаца без званичног противљења српске стране.

„Заузели су велики комплекс земље, преоравају, раскопавају и уништавају Пребиловце. Тамо гдје намјеравају да копају и гдје је велико стратиште породице Медан, гдје је мајка са четири брата, четири снаје и 19 унучића заклана, данас смо поставили дрвени крст као знак да је то мјесто страдања и да је то српска земља“, рекао је Јахура.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је у знак сјећања на 4.000 Срба из доње Херцеговине страдалих од усташа у Другом свјетском рату и бачених у јаме, а чије су кости миниране 1992. године у Спомен-костурници која се налазила на мјесту данашњег Храма.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. од укупно хиљаду становника убијено 850, од којих 600 жена и дјеце. Они су живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а упали у село када је и минирана спомен-костурница.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520