-->

ЗАЈЕДНИЧКА СРПСКА ЛИСТА У МОСТАРУ

15 jul 2018

Први пут након посљедњег рата Срби у Херцеговачко-неретванском кантону на изборе ће са заједничком листом.

Координација Срба Мостар иницијатор је оваквог начина организације и изласка на предстојеће парламентарне изборе. Очекују да ће у скупштини овог кантона имати најмање једног представника. На тај начин Срби би коначно постали политички народ у овом дијелу БиХ.

Мирко Гатало вратио се са породицом у Потоке код Мостара прије 15 година. Живот нимало лак. Прво су мукотрпно обнављали порушени дом, а потом се борили за егзистенцију.

Требало је обезбиједити све неопхопдно за живот њима и њиховом сину и кћерки, а и школовасти их. Мирко се не либи да ради било какав посао од сточарства, пољопривреде, па до других послова којима часно доноси новац својим укућанима. Србима у Мостару каже највећи проблем представља управо запослење. Нада се да ће коначно након октобарских избора Срби имати свог представника у кантоналној скупштини. То би, каже, било од велике помоћи.

"За нас повратнике то би најбоље било. Било би доста промјена. Уколико би имали представника нормално да би било више запослења, повољности. Овако мрвице купимо", истиче Гатало.

У октобру ће Срби из Мостара и долине Неретве – и они који су се вратили и они који живе на другим просторима имати прилику да обаве грађанску, али, овога пута и националну дужност.

Јединствена српска листа у Мостару најозбиљнија је шанса да Срби коначно добију свог аутентичног представника у власти ХНК. До сада су Србе у овом кантону заступали српски представници из редова бошњачких и хрватских партија.

Срби из Мостара и долине Неретве који живе ван БиХ, а желе да учествујују на предстојећим изборима о начину гласања могу да се информишу на сајту Централне изборне комисије или у координацији Срба Мостар.

"По први пут имамо једну критичну масу у бирачком тијелу. Односно довољан број потенцијалних бирача. И сад је остало на тиму да обавијести, анимира бираче да у што већем броју изаши и гласају за заједничку листу", рекао је Предраг Шупљеглав, члан Координације Срба Мостар.

Срби који живе ван БиХ могу гласати путем поште, али да би искористили то право морају да се региструју до 24. јула. У Координацији Срба Мостар увјерени су да ова шанса да српски народ у ХНК буде коначно политички народ неће бити пропуштена.

А, ако буде питање је када ће се указати сљедећа.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520