-->

СТРИП ЈОВАНА БРАТИЋА „ПОНОРИ ЗЛА“ ПРЕДСТАВЉЕН У ТРЕБИЊУ

22 jun 2018

Најновији стрип албум „Понори зла“ Јована Братића из Невесиња,  на 205 страна и 1.050 кадрова, представљен је синоћ у Kултурном центру, а  говори о  страдању становништва источне Херцеговине у Другом свјетском рату.

Жеља аутора је да кроз измишљене ликове говори о истинитим и стварним догађајима.

Главни јунак у стрипу је Алекса Војиновић, представник патријархалне, хришћанске, патриотске, хумане породице који је у једну руку и свједок и учесник трагедија и злочина који су се десила његовој породици и народу.

„У лику Алексе Војиновића, налази се симбиоза многобројних родољуба који су се борили против фашизма, а због идеолошких разлога завршетак рата дочекали су као народни непријатељи“, каже аутор Јован Братић.

Према Братићевим ријечима, сам наслов „Понори зла“ асоцирају на херцеговачке јаме које су познате по злу, јер је у њих бачено на десетине хиљада невине ђеце, жена и мушкараца.

„Ову причу сам дуго носио у себи, а од живих свједока сам слушао, читао и емотивно доживљавао трагедије људи и породица. Те приче се разликују суштински много од онога што смо учили у школи, а ја сам желио да из објективног сагледавања трагична дешавања ставим у овај историјски стрип“, рекао је Братић

Ово је, заправо, и Братићев допринос сазнавању истине о трагедији његовог народа, јер доста људи веома мало зна страдању Херцеговаца у протеклом вијеку, али и жеља да сачува сјећање на предтке.

Jovo trebinje 2

Стрип умјетник и пријатељ Јована Братића, Горан Лојпур, у стрипу „Понори зла“ не види ни вријеме ни мјесто догађаја, ни главне ни споредне ликове, већ само људско зло које највише метастазира у вријеме ратних сукоба.

„Ово је антиратна прича о људском злу, а главна идеја стрипа је патња и страдање невиног и недужног народа и накарадне идеологије које натјерају да брат на брата дигне руку. Најбитније је да је рат једно велико зло у коме нема побједника, већ само гомила губитника“, истакао је Лојпур.

Милан Младић и Предраг Иконић помогли су свом колеги Братићу у припреми дизајна и штампе, а својим донацијама и прилозима Јованови пријатељи, фирме, приватници су омогућили штампу у издању стрип удружења „Девета димензија“.

На промоцији су још говорили новинар Ратомир Мијановић, историчар Милан Никчевић и пјесник Новица Телебак.

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520