-->

СРБИ КОНАЧНО КОНСТИТУТИВНИ И У ТРИ ФЕДЕРАЛНА КАНТОНА

30 maj 2018

Уставни суд Федерације БиХ /ФБиХ/ донио је данас пресуду којом је утврђено да поједини чланови устава Херцеговачко-неретванског, Западнохерцеговачког и Посавског кантона нису у складу са Уставом ФБиХ јер њима није признавано право конститутивности српског народ, српског језика и ћирилице.

Пресудом, коју је прочитала предсједник Уставног суда ФБиХ Александра Мартиновић, наложено је скупштинама ова три кантона да одмах, а најкасније у року од шест мјесеци од дана објављивања ове пресуде у службеним гласилима, усвоје амандмане на уставе тих кантона, у складу са амандманима на Устав ФБиХ.

Док не буду донесени ти амандмани примјењиваће се одредба Устава ФБиХ.

Суд је ову пресуду донио на основу захтјева предсједника Владе ФБиХ Фадила Новалића и трећине посланика у Херцеговачко-неретванском кантону, а о овом питању обављена је и јавна расправа.

Обустављен је поступак за утврђивање уставности појединих чланова Устава Ливањског кантона, који су били обухваћени апелацијом јер је током јавне расправе предлагач повукао захтјев који се односи на овај кантон јер су у његов устав уграђени амандмани којима је отклоњена неуставност оспорених одредаба.

Образлажући пресуду, Мартиновићева је рекла да је Уставни суд ФБиХ утврдио да су поједине одредбе устава наведених кантона у несагласности са јасним, прецизним и обавезујућум одредбама амандмана на Устав ФБиХ који прописују да су Бошњаци, Хрвати и Срби конститутивни народи, да заједно са осталима равноправно уређују ФБиХ, те да су службени језици у ФБиХ "босански", хрватски и српски језик, а писма латиница и ћирилица.

"Насупрот томе, устави Херцеговачко-неретванског и Посавског кантона не признају Србе као конститутивни народ, него само Хрвате и Бошњаке, супротно изричитим одредбама Устава ФБиХ. Устав Херцеговачко-неретванског кантона у тексту на хрватском језику и устави Западнохерцеговачког и Посавског кантона прописују `бошњачки` као један од службених језика, али не и српски као један од три службена језика у ФБиХ. Ниједан од поменутних устава не предвиђа ћирилично писмо као једно од службених", наводи се у образложењу пресуде.

Уставни суд ФБиХ утврдио је и неуставност појединих одредаба Устава ХНК-а јер разрађују поступак прихватања симбола, делегирање кантоналне надлежности на федералну власт, постпупак по одлукама које се односе на витални национални интерес, састав кантоналне Владе, доношење одлука Владе у ванредним околностима, те поступак усвајања амандмана на кантонални Устав, при чему су изостављени Срби као конститутиван народ, са једнаким правима као Хрвати и Бошњаци.

Адвокат Недим Адемовић, Новалићев правни заступник у овој апелацији пред Уставним судом ФБиХ, рекао је новинарима да је овом пресудом српски народ постао конститутиван у цијелој БиХ.

"Сада је обавеза кантоналних скупштина да измијене своје уставе и напокон признају оно што је и Уставни суд БиХ давно потврдио - да су сви народи на цијелој територији БиХ равноправни са пуним капацитетом и својим идентитетом", истакао је Адемовић.

Изразивши задовољство пресудом, замјеник предсједавајућег Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Весна Сараџић изјавила је да се искрено нада да ће ова одлука бити спроведена у року.

"Ова пресуда значи да би грађани српске националности требало да буду фактор у свему што је битно у свакодневном животу – приликом расподјеле буџета, запошљавања и образовања", истакла је Сараџићева, која је и делегат у Дому народа Парламента ФБиХ.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520