-->

ДОДИК И ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРПСКИХ УДРУЖЕЊА У МОСТАРУ

10 april 2018

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик састали су се у Мостару са представницима Координационог одбора српских удружења и организација у Мостару.

Додик и Вучић су се претходно састали са епископом захумско-херцеговачким и приморским Григоријем, са којим су обишли радове на обнови саборне цркве Свете тројице у Мостару.

На састанку са представницима Координационог одбора српских удружења и организација разговарали су о неконститутивности Срба у кантонима Федерације и бројним другим проблемима.

Из Координације удружења истакли су и проблем изборног процеса у Мостару гдје од 2012. немају право одлучивања.

- У посљедњих шест година за буџет града Мостара издвојено је 300 милиона КМ, а оно што су добили Срби, је на нивоу статистичке грешке - рекао је Душан Голо, предсједник Координације.

Након састанка изразили су наду да ће ријеч предсједника Србије значајније утицати у политичким круговима, док им је Александар Вучић обећао помоћ у наредним пројектима.

Предсједник Српске је оцијенио да присуство Србије на сајму привреде у Мостару говори о намјери да се рехабилитује снага српског народа на овим просторима. Додик је рекао да данашњи боравак предсједника Србије у Мостару довољно говори о његовој подршци, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

- Заједно радимо на плановима за будућност - истакао је Додик.

Из прес-службе предсједника Србије саопштено је да је Вучић са представницима Координационог одбора српских удружења разговарао о инфраструктурним и другим пројектима од важности за српску заједницу на том подручју. Истакао је да Србија жели да помогне на конкретан начин, пројектима који су од виталног значаја.

- Тражимо од вас само да се договорите како заједно да радите на заштити и опстанку српског народа овдје - рекао је Вучић.

Представници Координационог одбора истакли су да је питање свих питања у Херцеговачко-неретванском кантону конститутивност и затражили од Вучића и Додика да помогну да се промијени уставни положај Срба који ту живе.

Управо због неријешеног уставног положаја Срба, високообразовани српски кадрови не могу да нађу запослење, поручили су из овог одбора.

- Запошљавања је, нажалост, све мање и до њега се све теже долази. Овде ни у законодавним, ни у извршним органима, нема довољан број Срба - истакли су представници Одбора.

Вучић је обећао финансијску помоћ Србије за изградњу и опремање Српског културног центра и друге пројекте српског народа у Мостару из области културе.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520