-->

У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ОТАЦ СИМЕОН“ РАДЕНКА КОЈОВИЋА

26 jul 2024

У Галерији Дома културе "Небојша Глоговац" синоћ је у организацији Народне библиотеке Невесиње уприличена промоција књиге "Отац Симеон", аутора Раденка Којовића.

Књига говори о духовном оцу Херцеговине, у тешким временима и приликама; о човјеку који је сваким својим кораком и удахом свједочио Христа, борио се за истину и њено чување од заборава.

Којовић је успио да створи својеврсан омаж свом духовном оцу и исповједнику у тешким временима, брижљиво сакупљајући грађу за књигу, која се састоји од сјећања, писама, докумената и фотографија оца Симеона.

Kojovic 2

Отац Симеон био је архимандрит манастира Добрићево, а многи су га знали као попа Слобу, који је до прошлог рата држао столачку парохију. Слободан Биберџић, како је било свјетовно име оца Симеона, замонашио се са 17 година. Искусио је рат и био заточеник њемачког логора Дахау, али никада није показивао мржњу и то је посебно импресионирало аутора ове књиге.

"И на суђењу убицама његових родитеља, отац Симеон је остао дубоко вјерујући, смирен и никога није оптуживао. Рекао је: 'Нека им Бог суди, ја им нећу судити'", истиче Којовић.

Kojovic 3

О књизи, осим аутора, синоћ су говорили професор Ратомир Ћук и професорица Наташа Абрамовић.

Ратомир Ћук је истакао да велики човјек, великог срца и душе, какав је био поп Слобо, заслужује да се о њему прича и оставе документи, злата вриједни.

"Слободан Биберџић је имао тежак живот. Родио се и живио у мјесту, гдје се сусрећу три религије, а свакој се чинило да јој оне двије друге заузимају простор. Био је ванземаљски. Имао изванредну фигуру, необичну мушку љепоту, благост. Ми дјеца, када би га сретали у улици, увијек смо се окретали за њим", присјећао се Ћук.

Kojovic 4

Професорица Наташа Абрамовић захвалила се аутору књиге што је своје знање о људској громади, какав је био отац Симеон, пренио на папир и оставио млађим генерацијама.

"Ово дјело није само скуп докумената о оцу Симеону, већ свједочанство постојања чврсте и чисте вјере између људи и онога који је сакупљао и носио сво бреме живота храбро и достојанствено", закључила је Абрамовићева, наводећи да књига доноси документа о страдању српског народа и рушењу цркава и манастира у Другом свјетском рату, о сусрету владике Николаја и оца Симеона у концентрационом логору Дахау, податке о оснивању дабарско-столачке парохије, о љетопосу који је вођен од 1605. године, а спаљен 1941, затим писма која свједоче колику је вјеру у оца Симеона имао народ.

Књижевно вече у Дому културе својим наступом употпунили су чланови етно групе "Симонида". Модератор је била Љиља Ивезић.

Kojovic 5

Kojovic 6

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520