-->

ДРЕНОВИК ОДИСАО ДУХОВНОШЋУ И ТРАДИЦИЈОМ

23 jun 2024

Славским обредом, духовним порукама, културним програмом и дјечијом олимпијадом Црква свете Тројице у Кифином Селу обиљежила је крсну славу. Народно саборовање на Дреновику протекло је уз пријатељске разговоре, пјесму и лијепо дружење, а учесници су живописно и са пуно љубави показали како се чувају традиција и обичаји.

Drenovik 247

Свету литургију у најстаријем православном храму у општини Невесиње служили су свештеници Алекса и Драго Зубац. Након свечане литије преломљен је славски колач и упућене здравице домаћина и гостију.

Прота Драго Зубац подсјетио је на ријечи Христове: „Тамо гдје су двојица сабрани у име моје и ја сам међу њима“, поручивши вјерном народу да буду браћа, да буду једно и испуне све оно што је Господ заповиједио.

Начелник општине Миленко Авдаловић и предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић пожељели су окупљеним вјерницима срећан празник, добро здравље и много радости.

У име Црквеног одбора учеснике сабора је поздравио Јован Јелачић, изразивши задовољство што је на обиљежавање крсне славе дошао велики прој парохијана и гостију. Он је нагласио да су радови на Парохијском дому у завршној фази да ће врло брзо бити обављен и свечани чин освећења овог објекта који је направњен уз помоћ мјештана, Општине Невесиње и завичајаца из читавог свијета.

Пригодне здравице одражао је мјештанин Ђока Пејичић.

Drenovik 250

Црквени одбор је за све госте припремио трпезу љубави у Парохијском дому. Домаћини су жељели да сачувају традицију, изворно народно стваралаштво и културни идентитет српског народа и у томе су успјели. Наизмјенично су се смјењивали ганга и пој гусала, а посебан печат овогодишњој светковини дали су посјетиоци из Бањана који су стигли на Дреновик да се провеселе са братским народом.

Организатори су и ове године приредили дјечију олимпијаду која је разгалила најмлађе учеснике сабора који су се са много жара такмичили у традиционалним дисциплинама невесињског краја. Највише успјеха имала је Ана Терзић. Сви учесници су од Црквеног одбора добили слатке награде.

Drenovik 258

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520