-->

ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ: 32 ГОДИНЕ БОЛНОГ ТРАГАЊА ЗА НАЈМИЛИЈИМ

15 jun 2024

У Мостару и Невесињу данас су обиљежене 32 година од егзодуса Срба из долине Неретве када је за неколико јунских дана 1992. године од Чапљине до Брадине протјерано више од 30.000 Срба.

Обиљежавање Дана несталих почело је поменом у Саборној цркви у Бјелушинама, а настављено је симболичним бацањем цвијећа у ријеку Буну код Мостара. На овом локалитету јуна 1992. године настарадало 29 особа, војника и цивила, чиме је почео егзодус српског народа из Мостара и околине. За седам особа се још увијек трага.

Nestali b2

Тих тешких јунских дана бројни цивили су убијени на кућном прагу, многи су завршили у логорима гдје су мучени, силовани, убијани, а њихова имовина је опљачкана. Најтеже је породицама несталих, а још се трага за 81 лицем.

На данашњи дан 1992. године запаљена je и Саборна црква Свете Тројице у Мостару, а потом и остали православни храмови у долини Неретве.

Nestali c1

Након Мостара обиљежавање Дана несталих настављено је у Невесињу полагањем цвијећа на Споменик слободе и Спомен костурницу на Гвозду. У Спомен соби су упаљене свијеће и још једном одата почаст страдалим борцима и цивилима.

Славица Славић већ 32 године трага за посмртним остацима свога брата. Каже да сваке године долазе на мјесто страдања, да постављају исто питање, али да нема одговора.

 –Постоје документи, слике и снимци о страдању мога брата, али тужилаштво и сви остали су се оглушили на наше жртве  ̶  каже Славић.

Драгиња Унковић, кћерка несталог Миленка Бошковића, каже да је први  и посљедњи траг о његовом страдању мјесто Буна.

 –Немамо никаве информације, све стоји на мртвој тачки  ̶  огорчена је Унковић.

Nestali trg 1

Предсједница Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић указала је да се и послије 32 године у Републици Српској траже 1.642 особе, а да се у спомен костурницама у Невесињу, Источном Сарајеву и Бањалуци налази 570 неидентификованих посмртних остатака.

Она је упутила апел сродницима жртава који нису дали крв на ДНА анализу да то учине, јер је то једини начин да се дође до идентитета.

  – Наше очи нису само упрте у институције, тужилаштво, војне и цивилне власти, него у савјест малог човјека, у хуманост и људскост неког од нас који ће преузети одговорност без обзира којој националној или вјерској заједници припада  ̶  истакла је Џелетовић.

nesatali 24 98

Замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић рекао је да су прошле 32 године бола, туге и непрестане борбе породица несталих да пронађу своје најмилије.

  – Нека вам Бог да снаге, воље, енергије и храбрости да се наставите борити за истину и правду – поручио је Ботић указујући да ће од Општине Невесиње и институција Републике Српске увијек имати подршку.

 nesatali 24 984

 Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац каже да је све мање наде да би се процес тражења могао убрзати.

 –Нема нових идентификација, родитељи умиру и већ сутра ако буде пронађен син јединац, нећемо имати коме да предамо тијело да се достојно сахрани  ̶  упозорила је Граорац.

nesatali 24 981

Вијенце и цвијеће на спомен обиљежја положиле су делегације Општинске и Републичке организације несталих, Козулата Србије у Мостару, Општине Невесиње и Града Требиња, Општинске борачке организације, Удружења Насљеђе и Ратних ветерана Невесиња, Црвеног крста РС и Међународне комисије за нестале особе.

nesatali 24

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520