-->

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ПРИРЕДИЛА КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА СТЕВОМ ГРАБОВЦЕМ

15 jun 2024

Поводом 101. годишњице постојања, Народна библиотека Невесиње организовала је књижевно вече са овогодишњим добитником Нинове награде, Стевом Грабовцем.

„Послије забаве“ је слојевита прича о савременој балканској вјетрометини, о изгубљеним ратним и поратним генерацијама, вјечитој борби за кору хљеба, међунационалној мржњи и сукобима, о суровим интересима свјетских моћника на Балкану, роман о заплетеним породичним тајнама.

Stevo 2

Аутор романа је истакао да је поента писања једноставност, да прича коју жели да пренесе треба да буде доступна свим људима јер због њих то и ради, а не због књижевних критичара.

Главни мотив за писање овог романа су ромска дјеца која су убијена у Босанском Броду на почетку рата због продаје органа, а рат је био добра подлога за ту операцију. Грабовац је рекао да му је та спознаја дјеловала монструозно и нестварно, те је морао о томе да пише на свој начин, јер се управо главни јунак зове као и сам аутор, напомињући да је то било само писање романа и да кроз књижевност оживи ту причу, никако истраживачки рад.

Један од кључних фигура у роману јесте улога оца, онако како је аутор видио живот свог оца. Велика инсирација му је био и чилеански новелист Роберто Болоња који се такође бавио писањем новела у којима пише о продаји људских органа , гдје се аутор поистовјетио са њим.

̶ Мора да постоји велика посвећеност у писању и захтјева велики рад, и на једном тексту или књизи може да се ради цијели живот. У овом тренутку сматрам да сам најбоље дао од себе што сам могао за овај роман- закључио је Грабовац.

Stevo 3

Уредник издавачке куће „Имприматур“ из Бања Луке, Борис Максимовић рекао је да сви који прочитају овај роман виде Стевову непосредност, директност и писање народним језиком.

̶ Једноставност је нешто до чега се јако тешко долази и зато и јесте тако заводљива и привлачна за читаоца  ̶  истакао је Максимовић.

Нинова награда за роман године је већ деценијама најпрестижније књижевно признање у региону. Грабовац је награду добио за свој други роман, „Послије забаве“, а његов први роман, „Мулат албино комарац“ био је у најужем избору за Нинову награду. Истичемо да је он први добитник Нинове награде из Републике Српске.

Библиотека је на крају вечери додијелила Плакету за значајан допринос развоју културе у Невесињу мр Момчилу Голијанину.

Модератор промоције је била Љиља Ивезић.

Stevo 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520