-->

ДУНЂЕРИМА ЧАСТ И ПОНОС НА БРАТАЧКОМ ЛУГУ

13 avgust 2017

Традиционалним коњским тркама и витешким дисциплинама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 142. Невесињска олимпијада. У три галоперске трке које су привукле највише пажње учествовало је 26 грла.

trke 7

Слава и понос ове године иду у Билећу пошто је породица Дунђер освојила највредније награде. У трци пунокрвних коња  прве двије степенице побједничког постоља  припале су Гаврилу и Милану Дунђеру пошто су њихова грла Алкапела и Перидот била најбржа. Трећи на циљ стигао је прошлогодишњи побједник Мармарис, власништво Сумије Дедовић из Илиџе.

trke 10

trke 9

trke73

trke74

У три арапских коња све три награде иду породици Дунђер. Кроз циљ су редом прошли Малброк, Синглав и Ленкоран. Пет награда које одлазе у Билећу вриједно је чак 11.000 КМ.

Мала трка била је најнеизвјеснија, а радовао се прошлогодишњи побједник Драган Вучак из Рогатице. Преостале двије награде иду у Жабљак. Друго мјесто заузео је Путко Миљана Остојића, а треће Соко Вуксана Ковачевића.

trke 15

Атрактивна  дисциплина потезање конопа радост је донијела Невесињцима. Појачани пријатељима са народних сабора и  соколских надметања наступили су са двије екипе и на крају освојили златну и бронзану медаљу. Између два „Сокола“ пласирао је „Стефан и див“ из Ужица.

trke 147

У бацању камена с рамена неприкосновен је био Милош Марковић из Руме.Његов најбољи  хитац од 18,58 м био је готово два метра дужи од другопласираног радована Зековића из Шавника.

У потезању клипа Саша Станић и Драган Зубац лако су стигли до финала, а онда је у међусобном одмјеравању снага побиједио тешкаш из Апатина.

Традиционалне и витешке дисциплине протекле су уз учешће великог броја такмичара. И млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

У скоку удаљ и скоку увис водила се жестока борба између Радована Грозданића из Даниловграда, Зорана Шуковића из Гацка и Радована Спрема из Невесиња. На крају је Грозданић са дужином 3,30 освојио злато у скоку удаљ, а  Шуковић је прескочио летвицу од 1,49 што му је било довољно за најсјајније одличје. Спремо је у обје дисциплине освојио сребрну медаљу.

Витез из Братачког луга Радомир Андрић још не размишља о повлачењу са олимпијских борилишта. Данас је био најбржи у трци са јајетом у кашици, а у трци у џаку за длаку му је умакао Александар Крајишник из Апатина.

trke 133

trke 139

Прекаљени олимпијац у скакању на мијех Лука Парежанин покварио је расположење осталих такмичара, али и сниматеља пошто је већ у првом покушају пробио необични спортски реквизит.

На стуб висок десет метара хитро се попео прошлогодишњи побједник Јован Ступар из Апатина. Остали такмичари  нису били ни близу резултата спретног Војвођанина.

И у боју на брвну прошлогодишњи трон сачувао је  Жељко Куцаловић из Бањалуке.

Још један сабор витештва у Невесињу је завршен. Такмичари се пуни утисака враћају кући, они најбољи са медаљама и новчаним наградама, а организатори  најављују да ће наредну Невесињску олимпијаду обогатити новим садржајима.

trke63

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520