-->

МЕМОРИЈАЛ „МИШО ТАМИНЏИЈА“: ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ПОТВРЂЕН И МОНОГРАФИЈОМ

14 novembar 2023

У организацији Народне библиотеке Невесиње вечерас је у Дому културе „Небојша Глоговац“ представљена књига Меморијални турнир „Мишо Таминџија“ 1993-2023.

Организатори и пријатељи турнира су вриједном јубилеју – 30 година постојања додали писано свједочанство о манифестацији спорта и културе сјећања која носи име угледног Невесињца Миша Таминџије, трагично настрадалог припадника Војске РС.

Настао у времену страдања и неизвјесности, турнир је у старту осим спортске, понио и друштвену компоненту. Спортска дворана је била омиљено окупљалиште омладине из Невесиња и долине Неретве која је у овом друштвеном догађају проналазила одушка у тешким ратним временима.

T prom 4

У име издавача, Народне библиотеке Невесиње, присутне је поздравио директор ове установе Синиша Килибарда. Потом је о турниру и покојном Мишу Таминџији надахнуто говорио пјесник из Берковића Драго Кундачина који је био чест гост првих поратних спортских манифестација у Невесињу.

Током претходне три деценије група спортских ентузијаста са много љубави и труда чувала је углед турнира. Највећи спортски прегаоци Драго Таминџија, Младен Вујадиновић и Мијат Мишељић, на овој спортској приредби су провели готово двије године живота. Били су свједоци свих побједа и пораза, успјеха и разочарења. Вечерас су са посјетиоцима подијелили своје импресије, објашњавајући како се развијао овај спортски догађај и какав је значај имао у Невесињу и читавом региону.

T prom 1

Предсједник Организационог одбора турнира Драго Таминџија кроз манифестацију спорта, љубави и пријатељства успио је да ублажи трагичан породични догађај и развије ширу културу сјећања на покојног брата Миша који је имао много пријатеља и који је волио Невесиње и фудбал. Нагласио је да му је драго што је турнир превазишао спортску сферу и локалне границе и постао озбиљан промотер нашег града и духа Невесињаца.

Рецезент књиге је проф. др Радован Чокорило. Он је написао да је Монографија турнира оригинална студија проистекла из чињенице да су аутори непосредни организатори турнира који су у њега несебично и без сујете уградили своје стручно, спортско и списатељско умијеће.

Богато илустрована Монографија састављена је од четири повезане цјелине: увода у којем су организатори и јавни радници пренијели своје виђење ове манифестације, хронологије турнира, утисака директних учесника и избора новинарских текстова о турниру.

Књига се може набавити у Народној библиотеци Невесиње.

T prom 8

T prom 5

T prom 6

T prom 7

T prom 9

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520