-->

ОГЊЕН СТОЈАНОВИЋ ПОБЈЕДНИК ФЕСТИВАЛА МЛАДИХ ГУСЛАРА

11 avgust 2023

У оквиру традиционалне 148. Невесињске олимпијаде, синоћ је у Центру за културу „Небојша Глоговац“, љубитеље древног инструмента окупио 25. Фестивал младих гуслара.

guslari23 publika

Побједник такмичења у којем су наступили гуслари до 17 година је Огњен Стојановић из Гусларског друштва „Војвода Глигор Милићевић“ из Билеће. Друго мјесто припало је прошлогодишњем побједнику овог Фестивала Луки Матовићу из Гусларског друштва „Раде Јамина“ из Вишеграда, а трећепласирани је био Стефан Гавриловић из Гусларског друштва „Старина Новак“ из Пала.

guslari23 2

Побједник Огњен Стојановић рекао је да је осјећај предиван, али да није очекивао побједу јер је конкуренција била изузетно јака.

− Волим гусле, јер су оне наш стари народни инструмент, а гуслањем се бавим двије године. Много сам научио од наших гуслара Марка Бутулије и Бранка Милићевића – истакао је Стојановић.

У такмичарском дијелу програма публици се представило 18 младих гуслара из Билеће, Вишеграда, Требиња, Пала, Невесиња и Бања Луке.

Најмађи учесник Фестивала био је шестогодишњи Лазар Чоловић из Источног Сарајева који је учествовао у ревијалном дијелу програма, а најмлађи гуслар у такмичарском дијелу је деветогодишњи Свето Вујовић из Билеће.

Осам првопласираних са овог такмичења учествоваће на Савезном првенству младих гуслара.

guslari23 4

Плакете су додијељене Општини Невесиње, Гусларском друштву „Невесињска пушка“ из Невесиња и најмлађем члану овог Друштва Владу Вукоју.

Фестивал је отворио начелник Миленко Авдаловић који је такмичарима пожелио добродошлицу, истакавши да су они прави чувари наше традиције.

У име Савеза гуслара РС присутне је поздравио предсједник Бошко Голијанин, нагласивши да су наши млади гуслари будућност гусларства и епске поезије.

Пехаре, медаље и новчане награде овогодишњим побједницима уручили су начелник Миленко Авдаловић, предсједник Савеза гуслара РС Бошко Голијанин, предсједник Скупштине Општине Невесиње Момчило Вукотић и Ђорђо Чабрило. Програм је водила Нина Голијанин.

У ревијалном дијелу програма наступили су гуслари Мирослав Самарџић, Лазар Чолаковић, Сњежан Глоговац, Милош Паровић, Бранко Миличевић и Мирослав Шиљеговић.

Организатори овог такмичења су Савез гуслара РС, Гусларско друшво „Невесињска пушка“ из Невесиња, а покровитељ је Општина Невесиње.

Било је ово још једно вече за памћење са младим чуварима народне традиције у главној улози.

guslari23 3

guslari23 drugo mjesto

guslari23 trece mjesto

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520