-->

СЛАТО ОДИСАЛО ДУХОВНОШЋУ И ЉЕПОТОМ

03 jun 2023

Мјештани Слата, Дрежња и околних села, завичајци расути по читавом свијету и њихови пријатељи окупили су се данас на литургијском молитвеном сабрању код Цркве Светог цара Константина и царице Јелене. Са живописног и историјског мјеста упућене су духовне поруке љубави и заједништва. Посебну драж овој традиционалној светковини дало је присуство владике захумско-херцеговачког и приморског Димитрија и гостију из Бањалуке и Београда.

Slato 2318

Саборовање је почело светом литургијом коју је служио владика Димитрије са свештенством Црквене општине Невесиње. Након свечане литије преломљен је славски колач, а потом су одржане пригодне здравице домаћина и гостију.

Владика Димитрије је поручио вјерницима да све што раде у животу треба да буде искрено и од срца. Он је додао да не морамо бити богати, чувени или образовани да би постали искрени и прави људи Божији.

–Бог само тражи наше чисто срце да би нам дошао и да би се уселио у наш живот и преко нас благословио наша добра и наше породице ̶ рекао је владика, наглашавајући да су пред Богом сви једнаки.

Свештеник Драго Зубац указао је на значај данашњег празника и светитеља који су доношењем Миланског едикта дали слободу хришћанима и окончали њихов прогон.

Честитајући празник начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је велика радост што се око светог храма окупило доста људи. Посебно је поздравио госте из Београда и Бањалуке. Исказао је и задовољство што овај простор има живописну природу и значајне историјске локалитете који посебно дођу до изражаја током светковине Слату.

Slato 2306

Зоран Јањић је и ове године у завичај стигао из Београда да са својим Слаћанима прослави крсну славу храма. Рекао је да је почаствован што су у Слато дошли значајни госте из области културе, умјетности и политике.

  –Желим да ово наше лијепо село преживи тешка времена да се и наредних деценија овдје окупљамо и дочекујемо познате људе  ̶  поручио је Јањић.

Бивши предсједник СР Југославије Војислав Коштуница који је стигао у Невесиње трагом својих предака, исказао је задовољство што је присуствовао народном саборовању у Слату.

  –Наша православна црква је на овим просторима одиграла велику улогу у одбрани, заштити и очувању нашег националног и духовног идентитета. Сјетимо се само колико је свом народу био близак владика Атанасије сабирајући и вјером кријепећи народ, војску,рањенике и избјеглице у тешким ратним временима  ̶  истакао је Коштуница указујући на судбинску повезаност народа, државе и цркве током читаве српске историје.

Slato 2307

Драган Милановић из Удружења Херцеговаца у име гостију из Бањалуке свештенику Драгу Зупцу поклонио је икону светих цара Константина и царице Јелене, рад Братства манастира Клисина код Приједора.

Црквени одбор и завичајно удружење „Докољен“ за све учеснике сабора припремили су пригодан културно-умјетнички програм у којем су учествовали aкадемик проф. Ранко Поповић, пјесникиња Љиљана Лазаревић, aфористичар Митар Ђерић Лаки, етно група „Симонида“, кантаутор Горан Дука и народни гуслар Мирко Мишељић. Дружење мјештана и гостију настављено је уз трпезу љубави.

Slato 2308

Slato 2302

Slato 2304

Slato 2303

Slato 2304

Slato 2309

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520