-->

У ФОКУСУ НЕВЕСИЊСКИХ ОДБОРНИКА КОМУНАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ

31 mart 2023

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су највише расправљали о стању у области комуналних дјелатности. Усвојили су Програм изградње и одржавања локалних путева и Информацију о стању безбједности. Утврдили су висину накнада за ренту, уређење и закуп грађавинског земљишта. 

skup 111

Замјеник начелника општине Невесиње Богдан Ботић представио је Програм одржавања локалних путева у 2023. години за који су планирана буџетска средства у износу од 80.000 КМ. Најавио је да ће, као и ранијих година, имати подршку механизације ХЕТ-а. Он је одбацио примједбе одборника СДС-а да је било селекције приликом насипања путева, појашњавајући да се одржавање изводи у координацији са мјесним заједницама.

Директор „Водовода“ Славиша Сокнић нагласио је да је водоснабдијевање у 2022. години било уредно и да је настављена изградња водоводне мреже у сеоским подручјима. Подсјетио је да је стављањем у функцију пречистача на језеру Алаговац општина Невесиње ријешила проблем и са квалитетом и количином воде. Према његовим ријечима, предузеће показује висок степен ликвидности, а наплата потраживања износи 97%.

Током скупштинске дискусије одборници су оцијенили да је протеклих година било доста инвестиција у водоводну инфраструктуру. Сагласили су  и да треба радити на смањењу губитака у цјевоводу и уклањању нелегалних прикључака. Одборници опозиције се нису сложили са избором приоритета за ширење водоводне мреже. Из СНСД-а су узвратили констатацијом да је у водоводну инфраструктуру уложено доста новца и да је план да свако село добије воду. Појашњавајући одборничке дискусије, начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да разлог што Придворци још нису добили воду није лоша воља, него проналажење адекватног техничког рјешења.

skup333

В.д. директора ЈП „Комус“ Миленко Зиројевић информисао је одборнике о одржавању јавне чистоће и реализацији програма заједничке комуналне потрошње и декоративног уређења града, те функционисању паркинг сервиса. Нагласио је да је наплата потраживања у прошлој години за привреду износила 96%, а за грађане 98%. И ово предузеће је позитивно пословало у прошлој години. Одборници су били једногласни у оцјени да је подигнут ниво јавне хигијене и да је одвоз комуналног отпада редован. Конструктивна дискусија о одржавању јавне чистоће проширена је и на проблем дивљих депонија. Указано је на проблем неконтролисане депоније на локалитету Маџаровине у МЗ Оџак. Наложено је инспекцијским службама да утврде узрок овог проблема.

Извјештаји о стању у области комуналних дјелатности добили су једногласну подршку одборника.

skup 444

Подносећи информацију о стању безбједности на подручју општине командир Полицијске станице Невесиње Срђан Стајић рекао је да је током прошле године евидентирано 30 кривичних дјела што је за 15% мање него 2021. године. Нагласио је да су полицијски службеници расвијетлили већи број кривичних дјела која су била у фокусу јавности. Стајић је додао да је број нарушавања јавног реда и мира у порасту, као и број саобраћајних незгода. Комплетно стање безбједности оцијенио је као задовољавајуће. Стајић је изнио податак да је у прошлој години у Полицијској станици Невесиње извршена регистрација 4.478 моторних возила.

На данашњој сједници Општинског парламента утврђена је висина накнада за ренту, уређење и закуп грађевинског земљишта. Прихваћен је приједлог Општинског одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове да ове накнаде остану на прошлогодишњем нивоу. Након образложења в.д. начелника овог одјељења Сандре Зиројевић усвојене су измјене и допуне Правилника о условима и начину отуђења непокретности у својини општине у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за локални економски развој, испод тржишне цијене или без накнаде. Општински парламент је донио Одлуку о продаји десет парцела градског грађевинског земљишта на Гвозду у својини општине путем усменог јавног надметања – лицитације.

На данашњем скупштинском засједању усвојено је да се одборнички додатак умањи одборницима који не оправдају изостанак са сједница. Скупштинском одлуком је утврђено да се општинске награде и признања убудуће додјељују за славу општине – Спасовдан.

Одборници су због истека периода на који су именовани, прво разријешили, а потом и именовали вршиоце дужности начелника пет општинских одјељења. Именована је и комисија за избор чланова управних одбора у јавним установама чији је оснивач Општина Невесиње.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520