-->

САБОР НА ДРЕНОВИКУ ПРОБУДИО УСПОМЕНЕ НА НЕКАДАШЊА ВРЕМЕНА

04 jun 2017

Светом литургијом, свечаном литијом и ломљењем славског колача Црква свете Тројице у Кифином Селу обиљежила је данас крсну славу. Након богослужења које је обавио свештеник Драго Зубац одржане су пригодне здравице.

− Нека  вас Господ духом светим благослови, умудри и дарује љубав, мир и све оно за што се молимо у овоземаљском животу - поручио је Зубац. Честитку вјерницима упутили су и предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић и предсједник Црквеног одбора Јован Јелачић.

Drenovik4

Drenovik5

Славске свечаности настављене су уз пјесму, пријатељске разговоре и соколска надметања. У културно- умјетничком програму наступили су мушка пјевачка група и фолклорна секција  КУД-а „Невесиње“ и Етно група „Свети Димитрије“.

Drenovik9

 Ове године приређена су и соколсдка надметања.  У потезању конопа неприкосновени су били чланови Српског Сокола. Најдужи хитац у бацању камена с рамена имао је Бошко Ковачевић, а у потезању клипа ненадмашан је био Драган Зубац. Најбољи резултат у скоку удаљ имао је Радован Спремо.

Drenovik22

Drenovik12

У групи завичајаца које су животни путеви одвели далеко од родног краја био је и Ђорђо Радојичић , предсједник Удружења Херцеговаца у Новом Саду. Каже да је сабор на Дреновику величанствен догађај који сваком Невесињцу буди успомене на младост.

− Долазили смо редовно на ову светковину, присуствовали богослужењу и након тога шетали, играли и пјевали - присјетио се Радојичић и додао да се радује сваком скупу који баштини традицију и везе са прошлим временима.

Црква Свете Тројице грађена је у вријеме владавине Немањића и представља један од најзначајнијих културно – историјских споменика Херцеговине.

 На мјесту данашње цркве некада се налазила много већа грађевина о чему свједоче остаци темеља. Црква Свете Тројице је у другој половини 19. и почетком 20. вијека била главни носилац културног и духовног живота народа цијелог невесињског краја.

Смјештена у централном дијелу Невесињског поља доминирала је околином, а њена три звона могла су се чути у свим околним селима. У бурним временима ропства под разним тиранима у Цркви су се одржавали главни састанци невесињских главара и кнезова и договарало се о подизању буна и устанака којих је у овом крају било много.

На славу Цркве – Тројчиндан одржавао се и највећи народни сабор у невесињској општини и та традиција у нешто мањем обиму сачувана је до данашњих дана. На чувени Дреновик долазио је народ из околних срезова, склапала су се нова познанства, женило се и удавало, а делије су се огледале у витешким надметањима.

Drenovik1

drenovik15

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520