-->

ЦРКВА У СЕЉАНИМА ОКУПИЛА ЗАВИЧАЈЦЕ

09 avgust 2022

Црква на Сељанима прославила је данас крсну славу - Светог великомученика и исцјелитеља Пантелејмона.

Свету литургију служили су свештеници Младен Чалија и Славко Лаловић. Након богослужења вјерници су приступили светој тајни причешћа. Послије литије обављен је обред ломљења славског колача.

seljani lomljenje hljeba

У својој бесједи свештеник Лаловић нагласио је да се код овог храма осјети права породична атмосфера, и да је ово мали храм по димензијама, а велики зато што се зове храм Божији.

Свештеник Чалија рекао је да су људи, који воде поријекло из овог села, прави примјер како се воли завичај и чува традиција, јер сваке године дођу из свих крајева свијета како би увеличали овај дан.

– Дај Боже да молитвено заступништво великомученика Пантелејмона буде увијек над овим храмом, селом и људима који овдје живе, и који долазе овдје да се моле – пожелио је Чалија.

seljani slava vaso

Васо Килибарда који живи у Аустралији каже да се сваке године потруди да са својом супругом дође на Сељане, како би са својом родбином и пријатељима прославили крсну славу.

– Покренута је идеја да се поред цркве направи парохијски дом, и надам се да ћемо успјети да прикупимо средства и ову идеју преточимо у дјело – истакао је Килибарда.

seljani slava dara

Дара Ђерић и Бошко Дабић једни су од многобројних приложника који су својим донацијама, радом и трудом помогли да овај храм заблиста у пуном сјају.

– Посебан је осјећај када дођем у своје село, гдје сам живјела и заједно са својом породицом одржавала породично имање. Сваки долазак буди носталгију на дане проведене на Сељанима – додала је Ђерић.

Професор из Београда Милорад Килибарда у својој здравици захвалио се свима који су дошли по кишном времену да заједнички прославе данашњу славу.

– На данашњи дан треба да се сјетимо и наших најмилијих који више нису са нама, као и да се помолимо за здравље наших потомака – рекао је Килибарда.

Да љубав према завичају и традицији нема граница, својим доласком пјешке из Главатичева потврдили су Драган Глоговац и Маја Голубовић из Београда, који су дошли да са својим комшијама прославе крсну славу у овом малом, а тако лијепом храму.

На православном гробљу у Сељанима мјештани овога краја по благослову епископа ЗХиП започели су изградњу храма у јесен 2006. године. Радови су трајали непуне двије године, да би на Дан светог великомученика Пантелејмона 9. августа 2008. градња завршена и храм освећен.

Овај свети чин извршио је протојереј ставрофор Радивоје Круљ, уз саслужење надлежног свештеника Мирослава Ратковића и оца Зорана Илића.

Уз трпезу љубави који су приредили вриједни мјештани овог села, саборовање је протекло у пјесми и пријатељским разговорима.

seljani lomljenje hljeba1

seljani slava litija

seljani slava1

seljani slava2

seljani slava3

seljani slava5

seljani slava6

seljani slava7

seljani slava4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520