-->

ФК ВЕЛЕЖ ОБИЉЕЖИО ДЕВЕДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

06 avgust 2022

Свечаном академијом у Дому културе „Небојша Глоговац“ Фудбалски клуб „Вележ“ обиљежио је 90 година постојања. Велики јубилеј најстарији спортски колектив у Невесињу прославио је са бившим и садашњим играчима и члановима управе, својим пријатељима, представницима општинске и републичке власти и људима који вјерују у овај клуб.

Невесињски фудбалери су свој град представљали на спортским теренима широм региона – увијек поносно, мушки и спортски. Невесињци су их испраћали, бодрили, дочекивали, радовали се успјесима и туговали због пораза. Увијек уз свој клуб и у побједничким слављима и тешким тренуцима.

Током девет деценија фудбалске вјештине у невесињском клубу стекло је преко 5.000 фудбалера. Неки су остварили завидне играчке каријере и то је увијек давало подстрек новим генерацијама да вриједно раде и стичу спортска знања.

 zarko laketa

Предсједник ФК „Вележ“ Жарко Лакета захвалио се представницима фудбалских савеза РС и БиХ, општине Невесиње, јавних предузећа, спонзора и свим људима који подржавају невесињски спортски колектив. Он је истакао да је вриједност Вележа што се ослања на власити играчки кадар и едуковане тренере. Лакета је подсјетио да је посљедњих година унапријеђена спортска инфраструктура, реновиране клупске просторије и набављени спортски реквизити. Говорећи о плановима за будућност, Лакета је рекао да ће и даље радити на поправљању услова за несметано функционисање клуба, а најавио је да ће уз помоћ спонзора урадити систем за наводњавање и атлетску стазу.

nacelnik

Начелник општине Миленко Авдаловић пожелио је да ФК „Вележ“ под овим именом траје још дуго, наглашавајући да је част бити начелник у години великог јубилеја. Он је најавио да ће општина Невесиње преузети све обавезе које произилазе из пројекта изградње фудбалског терена са умјетном подлогом који је највљен из ФСРС.

dzemidzic

Генерални секретар Фудбалског савеза БиХ Аднан Џемиџић пожелио је овом клубу пуно успјеха и добрих резултата у наредном периоду.

Поручио је да ће Фудбалски савез БиХ као кровни савез, заједно са Фудбалских савезом РС сигурно провести у дјело све пројекте који буду планирани.

̶  Подржаћемо сваки рационалан пројекат који може дати резултате у будућности –додао је Џемиџић.

valjic

Генерални секретар ФС РС Огњен Ваљић нагласио је да је ФК „Вележ“ административно одлично организован и веома значајан за овај дио Српске, за Источну Херцеговину, и пожелио да брзо стекну статус прволигаша.

Током свечане академије представници ФК „Вележ“ уручили су златну повељу Општини Невесиње за дугогодишњу подршку, те златне плакете и захвалнице пријатељима и спонзорима клуба, те бившим играчима и члановима управе који су предано радили на унапређењу фудбалског спорта.

У забавном програму наступиле су чланице Плесног и чирлидинг клуба „Летс денс“ и етно групе „Свети Димитрије“.

publika1

Историја фудбалског спорта у Невесињу почела је 1932. године оснивањем Спортског клуба Усташ. Први предсједник клуба, чије име је асоцијација на невесињске устанике из 1875. године, био је трговац Данило Лажетић.

Фудбалски клуб Усташ носио је тај назив до марта 1938. године, када је основан Југословенски омладински спортски клуб Невесињац, да би у септембру те године промијенио име у Југословенски спортски клуб Обилић.

Пошто је Невесиње у територијалној подјели Југославије било у саставу Зетске бановине, Обилић се такмичио у Цетињском лоптачком подсавезу. С обзиром да се рат све више приближавао границама Краљевине, првенствене утакмице 1940. године нису одигране, а спортске активности су потпуно прекинуте током Другог свјетског рата.

Послије рата, крајем 1945. и почетком 1946. године, организована су прва званична фудбалска такмичења. У Невесињу је 1945. године формирано Фискултурно друштво Слога, које је 1950. године почело да се такмичи за првенство Мостарске области. Слога је промијенила име у Спортско друштво Вележ Невесиње у фебруару 1954. године. Те сезоне, такмичећи се у Купу Југославије, невесињски фудбалери су постигли завидне резултате.

У сезони 1955/56. године Вележ је освојио прво мјесто у Мостарској подсавезној лиги. Тиме је стекао право да игра квалификације за улазак у Другу А зону и као другопласирани изборио пласман. У сезони 1957/58. године, након више од три године непобједивости, претрпио је пораз на свом терену од ФК Сарајево. Тиме је изгубио друголигашки статус и преселио се нижи ранг - у Херцеговачку зону.

У такмичарској сезони 1973/74. године омладинци Вележа су постигли добре резултате у Куп такмичењу и пласирали се у финале Купа на подручју БиХ. У такмичарској сезони 1988/89. године био је убједљиво први у Међуопштинској лиги Мостар и пласирао се у Републичку фудбалску лигу - група југ. У историји клуба забиљежено је да је 1989. године играо Куп утакмицу за пласман међу 32 екипе у Југославији. Претходно је освојио Куп Херцеговине побједом над Леотаром.

Због рата у БиХ који је трајао до новембра 1995. године нису одржавана никаква спортска такмичења.

По потписивању Дејтонског споразума “Вележ“ је поново на окупу и за кратко вријеме изборио је пласман у Прву лигу РС. Нажалост, због великог одлива играча и финансијских проблема није издржао конкуренцију много јачих тимова тако да се у прволигашком друштву задржао само у сезони 1996/1997. година. Од тада до данас Вележ се углавном такмичио у Другој лиги Републике Српске.

Јуниори су 2001. године играли финале за првака РС, пионири 2011. ушли међу осам најбољих у БиХ, а кадети су 2019. године стигли до наслова првака РС.

Сениорски тим је посљедњих година имао значајне резултате у Куп такмичењу – у сезони 2019/2020 пласирао се у полуфинале Купа РС, а у сезони 2020/21 стигао је до осмине финала Купа БиХ.

Прошле сезоне Невесињци су били атрактиван и ефикасан ривал и на крају првенство завршили на трећој позицији.

Кроз ФК „Вележ“ продефиловао је велики број играча и неки од њих остварили завидне иностране ангажмане и играли за познате клубове из региона и Европе.

Драгомир Окука и Предраг Пажин догурали су до репрезентативног дреса. Окука се остварио као успјешан тренер, а 2012. године проглашен је за тренера године у Кини. Видак Бејатовић, Јово Мишељић и Мирослав Човило остварили су играчке каријере за сваки респект.

publika2

lets dance velez

lets dance velez1

dimitrije velez

lets dance velez2

velez priznanja

dragan

stajke 1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520