-->

НЕКАДАШЊИ НЕВЕСИЊСКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ОБИЉЕЖИЛИ 50 ГОДИНА МАТУРЕ

02 jul 2022

Пета генерација гимназије „Благоје Паровић“ из Невесиња која је матурирала 1972. године прославила је вечерас 50. годишњицу матуре.72g 4Обиљежавање ријетког јубилеја почело је школским часом у старој згради Средњошколског центра „Алекса Шантић“. Прозивку гимназијалаца обавио је њихов тадашњи професор Синиша Ружић.72 g 1Послије пола вијека, поново су се у школским клупама нашли некадашњи ученици, али овај пут без треме и оцјена, иако је међу њима био један од њихових професора.

Од 51 ученика који су наставу похађали у два одјељења вечерас се окупило њих петнаестак. Послије прозивке, минутом ћутања и полагањем ружа на клупе, одали су почаст свим преминулим школским друговима.72 gРадост сусрета мијешала се са тугом због оних који нису више са њима. Слике из школских клупа, драга сјећања и искрена пријатељска љубав остали су заувијек иако су школски пријатељи расути по цијелом свијету.

С поносом се сјећају и својих разредних старјешина, професора Слободана Бижића и Гедеона Стајића, који су их припремали, не само за наставак школовања, него да буду вриједни, поштени и добри људи.72 g 3Ова генерација је дала много успјешних доктора, инжењера, професора, умјетника, спортиста, правника, економиста, људи који су дали велики допринос друштву и који су прославили име своје школе и свог града.72 g 6Један од матураната невесињске гимназије који је дошао на прославу 50. годишњице матуре је Милинко Милидраг, дугогодишњи директор Рудника и Термоелектране Гацко. Он је рекао да је послије гимназије завршио Машински факултет у Мостару, а радни вијек провео у Гацку.

„Вечерас сам веома емотиван што се видимо после толико година. Иако смо одржавали контакте, ипак је ово посебан дан“, истакао је Милидраг.

Сличне импресије подијелио је и инжењер електротехнике Драган Пудар који је обишао „цио свијет“, од Јапана, Русије, Европе и Србије, али увијек радо долази у Невесиње.

„Неке школске другове нисам видио дуго, неке сам виђао често, ипак ми је драго што смо се нашли. Ово је за мене веома лијеп догађај, иако сам имао много пословних и породичних обавеза, ово се не прескаче, морао сам да дођем“, нагласио је Пудар.

Међу матурантима који су вечерас обиљежили златни јубилеј нашао се и Радомир Савић, први Невесињац који је завршио Ваздухопловно техничку војну академију у Рајловцу.

„Због овог окупљања данас веома сам узбуђен и само због тога сам дошао из Угљевика. Овдје сам срео неке другаре које нисам видио од завршетка школе“, рекао је Савић.72 g 8Сви вечерас окупљени матуранти су пожељели да заједно обиљеже 60. и 70. годишњицу матуре и поручили да даљина и вријеме не могу да избришу или прекину ту нит пријатељства која је јача од свих препрека.72 g 91У знак сјећања на преминуле школске другове и професоре положили су цвијеће на Споменик Благоју Паровићу у Партизанском гробљу.72 g 92

72 g 9

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520