-->

ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА ИЗ ДОЛИНЕ НЕРЕТВЕ

15 jun 2022

Поменом за настрадале, академијом сјећања и полагањем цвијећа у Мостару и Невесињу данас је обиљежено 30 година од егзодуса српског народа из долине Неретве. Парастос у Цркви рођења Пресвете Богородице служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства Епархије.

У Саборној цркви Свете Тројице одржана је академија сјећања. У културно - умјетничком програму наступили су ученици и наставници Основне музичке школе "Свети Роман Мелод" из Невесиња. У мјесту Буна спуштено је цвијеће у ријеку у знак сјећања на страдање српских цивила и војника 15. јуна 1992. године.

Програм обиљежавања настављен је потом у Невесињу. На Споменик слободе на градском тргу и Спомен костурницу на Гвозду положено је цвијеће, а у Спомен соби су упаљене свијеће.

nestali nev17

Владика захумско херцеговачки и приморски Димитрије поручио је да је наша дужност да се молитвено и са љубављу сјећамо свих пострадалих, да пробамо да осмислимо нови почетак и да наша обнова буде на добрим темељима.

- Покажимо љубав према Богу тако што ћемо се трудити да не повриједимо ни једно људско биће, почнимо од наших пододица, дјеце, комшија и пријатеља , и не заустављајмо се ту, него се потрудимо да волимо и оне друге и другачије – нагласио је Димитрије.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић рекао је да је српски народ спреман за суживот са остала два конститутивна народа, али једино уз међусобно уважавање и поштовање.

- Нико од нас Срба не оправдава било који злочин ако се десио над другим народом, али исто тако тражимо да се сноси одговорност за страдање српског народа на овим просторима – нагласио је Томић.

tomic 696x521

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић рекао је да се увијек тешко обраћати у овим данима, јер су ране које се изнова отварају, и накод 30 година, јако свјеже и болне.

- У Мостару обнављамо нашу заједницу, пружамо руку другима да идемо у заједничку будућност на темељима заједничке болне прошлости. Али исто тако морамо његовати културу сјећања и памћења, јер наши преци нас на то обавезују, а наши потомци само тако могу бити достојни насљедници својих предака – додао је Миливојевић.

velibor 1 696x521

Предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић поручила је да се ником не понови ово страдање, јер Мостар без Срба није Мостар.

- Ово је град различитих култура и националности и то се мора вратити на ово подручје – нагласила је Џелетовић.

Она је додала да је Тужилаштво БиХ радило свој посао, данас би имали пуно више оптужених који су починили злочин над српским народом у долини Неретве.

aljonka 696x314

Срећко Стевић поријеклом из Ходбине, прије 30 година изгубио је оца и мајку, и како каже имао је срећу јер је своје родитеље достојно сахранио.

- Разочаран сам у правни систем и Тужилашво, јер је тужно што се и након 30 година трага за још 83 лица. Ништа се не зна за њихову судбину, а нико није ни одговарао за овај злочин – појашњава Стевић.

Славица Славић већ 30 година трага за посмртним остацима свога брата, и дoдаје да су чак обуставили ексхумацију која је била одобрена, јер Срби немају право ни на то, а камо ли да неко одговара за тај злочин.

Миленка Брстина у рату је изгубила супруга и дјевера, и једина жеља јој је да нађе посмртне остатке и достојно их сахрани.

- Бол за својим најмилијим остаје читав живот, и сваки дан је исти као данашњи – рекла је Брстина.

Стојанка Буквић чији су муж и дјевер отишли из породичне куће 14. јуна 1992. и од тада се воде као нестали каже да је своје страдале пронашла у православном гробљу у Клепцима 2003. године

‒ Сваки дан је теже. Што сам старија све више сјећања…Тужно је. Сјећања навиру сваки дан све више. Не поновило се и не заборавило никада ‒ поручује Буквић.

Драгиња Унковић на мосту на Буни изгубила је оца, и како каже изгубила је сваку наду да ће доћи до праве истине, гдје се налазе посмртни остаци њеног оца.

Јун мјесец 1992. остаће трајно урезан у сјећање српског народа из долине Неретве када је у неколико јунских дана од Чапљине до Брадине протјерано више од 30.000 Срба, запаљена и уништена већина имовине, а више стотина лица погинуло и нестало.

7 2 696x521

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520