-->

ПУТОПИСНИ ВОДИЧ О БИХ ПРЕДСТАВЉЕН У НЕВЕСИЊУ

07 april 2022

Промоција књиге „Путовање кроз Босну и Херцеговину“ аутора Зорана Матића одржана је вечерас у Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу.

Аутор овог путописног водича Зоран Матић истакао је да књига садржи културне, историјске и туристичке секвенце о БиХ које вриједи обићи, видјети и доживјети.

Он је појаснио да је ово допуњено издање књиге „50 топ локација БиХ“,  која је објављена 2020. године.

− Генерално мој рад и писање о БиХ и нашим домаћим дестинацијама везан је за период почетака пандемије вируса корона, односно за онај моменат када људи више нису могли да путују преко границе и кад су морали да уживају на домаћим дестинацијама – рекао је Матић.

matic2

Он је додао да је тада схватио да је неопходно да се направи једна оваква књига, која ће бити путописни водич за земљу која предендује да буде једна од најозбиљнијих туристичких дестинација у Европи са свим својим љепотама које су заиста невјероватне.

− Велико ми је задовољство што сам вечерас у Невесињу, јер за мене једна од важнијих дестинација у БиХ су Некропола стећака на Моринама и Овчији брод. Био сам задивљен када сам то посјетио и била ми је жеља да то причом и фотографијама прикажем широј читалачкој и путујућој публици – нагласио је Матић.

Аутор је појаснио да бавећи се историјом и историографијом, покушава да прикаже и народ који живи на овим просторима.

−Тако је и Невесињска пушка нашла своје мјесто у мојој причи о току историје и живота на овим просторима – нагласио је Матић.

Он је додао да се нада да ће људи који прочитају његову књигу добити инспирацију да обиђу неко занимљиво мјесто, и да ће се овај пораст у туризму који смо имали за вријеме пандемије наставити, јер ова земља то заиста заслужује.

Широм БиХ до сада је одржано око 110 промоција.

−Трудим се да дођем у свако мјесто и представим своју књигу, и да причам о важности домаћих дестинација – рекао је Матић.

Он је рекао да је ово класични путописни водич, пребројавање локација и препорука за уживање.

−Једини циљ мога рада и ове књиге јесте да барем један викенд годишње одемо негдје на неку домаћу дестинацију и да се шири прича о љепотама које овдје имамо – поручио је Матић.

Модератор промоције била је Милијана Бојић, библиотекар у Народној универзитетској библиотеци Републике Српске.

Промоцију је организовала Народна библиотека Невесиње, а у име домаћина присутне је поздравио директор Синиша Килибарда.

matic3

 

Верица Чупковић Авдаловић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520