-->

ЦРКВА У БАТКОВИЋИМА ПРОСЛАВИЛА ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТОШКОГ

12 maj 2017

Црква светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика косовских у Батковићима данас је прославила празник Светог Василија Тврдошког и Острошког.

Свету литургију служио је јереј Драго Зубац. Након литије, у присуству великог броја вјерника, обављен је обред ломљења славског колача, а потом су услиједиле здравице домаћина и гостију.

Честитајући празник свештеник Драго Зубац пожелио је вјерницима добро здравље уз жељу да данашњи дан донесе срећу и благостање свима који га прослављају. 

"Нека Господ молитвама овог светитеља свима дарује здравље, радост и благослов у све дане живота овоземаљског", нагласио је Зубац.

Домаћин славе Ратко Ковачевић поручио је да се у наредним годинама окупљамо у што већем броју, са више љубави и поштовања према нашим богомољама.

"Дај Боже да свети Василије Чудотворац озари наша срца љубављу и праштањем једних према другима", истакао је Ковачевић.

Предсједник Црквеног одбора Добривоје Граховац рекао је да су добили сагласност од Епархије захумско – херцеговачке и приморске да ускоро почне рестаурација ове цркве.

"Намјера парохијана је да се обнови фасада и поставе вањски горионици, као и да се  уреди  и ослика  унутрашњост цркве", додао је Граховац.

Наредног мјесеца црква светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика косовских прославља крсну славу Видовдан, што ће бити још један повод  да се вјерници окупе око овог светог Храма.

Трудом и залагањем мјештана Батковића, Миљевца, Лапчевина и цијелог Невесиња црква је подигнута 1973. године, упркос снажном одупирању и негодовању локалних комунистичких власти.

Oсвећење је извршио митрополит Владислав у недјељу по Великој Госпојини и том приликом је рукоположио у чин ђакона свршеног богослова из Невесиња Благоту Васиљевића. Црква је реновирана 2006. године.

Мало освећење обновљене светиње, с благословом епископа Григорија, извршио је архимандрит Данило, игуман манастира Житомислића.

Литургија се у цркви служи три пута годишње, на Светог Василија Тврдошког и Острошког, на Видовдан и недјељу по Великој Госпојини.

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520