-->

СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕН ПРОГРАМ НАЧЕЛНИКА И ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

01 mart 2022

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње усвојен је Програм рада начелника и Општинске управе за 2022. годину.

Начелник општине Миленко Авдаловић најавио је да ће средствима влада Србије и Републике Српске и општине Невесиње бити настављена улагања у саобраћајну и водоводну инфраструктуру и завршетак реконструкције образовних и културних установа. Потврдио је и редовност исплате стипендија и подстицаја за пољопривреду, те континуитет у провођењу пронаталитене политике.

Говорећи о најважнијим пројектима које је планирала локална управа у текућој години Авдаловић је навео завршетак реконструкције објеката Дома културе и Дјечијег вртића, изградњу канализације у Миљевцу и Шеховини, санацију сеоских путева, асфалтирање више градских и приградских улица, завршетак пречистача питке воде на језеру Алаговац и постављања ЛЕД свјетиљки, те почетак изградње локалних водовода у Лукавцу и Бијењи. Најавио је и подршку енергетским пројектима и планираној рехабилитацији магистралне и регионалне путне мреже на подручју општине Невесиње.

На примједбу опозиције да се у општини не виде помаци за привредни раст и нова радна мјеста, начелник је одговорио да је локална управа издвојила значајна средства за подршку отварања текстилног погона у Невесињу.

Програм начелника усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

 

SO 13 2

Након нешто шире скупштинске дискусије, одборници су усвојили Одлуку о расподјели новчаних средстава за помоћ дјеци која похађају ниже разреде подручних одјељења Основне школе "Ристо Пророковић". Тако ће 69 ученика од првог до петог разреда подручних школа из општинског буџета добијати по сто марака мјесечно за вријеме трајања школске године, односно десет мјесеци.

Иако је одлука донесена једногласно одборници власти и опозиције имали су различите коментаре на усвојену мјеру подршке школарцима. Из СДС-а су изразили сумњу да ће ова накнада донијети позитивне ефекте. Сматрају да је расподјелу требало обавити према социјалној карти породица. Из СНСД-а су констатовали да је општинска управа овом одлуком потврдила вођење одговорне пронаталитетне политике. Истакли су да је ова мјера већ поздрављена од грађана и просвјетних радника. Социјалистичка партија сматра да ће усвојена одлука, којом локална управа даје значај подручним школама, помоћи у настојањима да се невесињској основној школи код Министарства просвјете и културе РС обезбиједи специјални статус.

SO 13 3

По осталим тачкама дневног реда данашње сједнице није било много дискусија. Одборници су једногласно усвојили Одлуку о оснивању јавне установе Центар за културу "Небојша Глоговац". Како је образложено, установа ће објединити рад градске галерије, кино сале, умјетничког стваралаштва и дјелатности културе и музеја. За вршиоца дужности директора нове установе именован је Александар Вуковић.

Након оставке вршиоца дужности директора Туристичке организације Невесиње Мирослава Марића, Општински парламент је данас за новог в.д. директора ове установе именовао Дарка Марића, актуелног одборника СРС "Др Војислав Шешељ".

Усвојеним Планом утрошка намјенских средстава од накнада по основу продаје шумских дрвних сортимената предвиђено је да се средства од 112.071 КМ искористе за санацију и одржавање локалних путева и расходе за услуге рада зимске службе.

Општински парламент одобрио је наплаћивање партиципације корисницима услуга Дома здравља Невесиње у просторијама ове здравствене установе без одласка у банку или пошту.

SO 13 4

На данашњој сједници усвојена је Одлука финансирању дијела трошкова редовног рада политичких странка заступљених у Скупштини општине Невесиње за 2022. годину. Од 15.000 КМ колико је за ову намјену планирано у општинском буџету, 20% биће распоређено у једнаким износима, а 80% пропорционално броју освојених мандата.

Одборници су усвојили Одлуку о уписном подручју Основне школе "Ристо Пророковић" и Стратегију развоја социјалног становања за наредни десетогодишњи период.

Због истека мандата чланова управних одбора јавних установа чији је оснивач општина Невесиње, Општински парламент је данас на приједлог Комисије за избор и именовање покренуо процедуру избора нових чланова. Именована је Комисија за избор, те разријешени стари и именовани нови вршиоци дужности чланова управних одбора у Дому здравља, Центру за социјални рад, Радио Невесињу и Дјечијем вртићу.

SO 13 5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520