-->

У НЕВЕСИЊУ ПРОМОВИСАНЕ ДВИЈЕ КЊИГЕ ИЗ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ 20. ВИЈЕКА

12 jul 2021

Испред Храма св. великомученика Георгија, на Вјенчацу, синоћ је одржана промоција књига из српске историје 20. вијека - "Српска прича" и монографија "Босанска голгота - слом снага Југословенске војске у отаџбини у Босни 1945. године", аутора Немање Девића и Бојана Димитријевића.

IMG 4228

О књигама су говорили аутор и научни сарадник Института за савремену историју из Београда др Немања Девић и историчар Милан Никчевић, а у име организатора ријечи добродошлице упутио је свештеник Младен Чалија. Стихове су говорили Јован Братић и Љубан Дука.

devic 3

Др Немања Девић истакао је да су у овим књигама отворена нека тешка питања из српске историје 20. вијека.

„Вечерас смо представили књиге које говоре о грађанском рату и Другом свјетском рату у Југославији, о пораженим и побједницима, о жртвама и промјени српског идентитета у периоду комунизма, а суштинска порука свега јесте да је нама саборност кључно име“, рекао је Девић.

Поручио је да треба подробно истражити историјске догађаје, извући поуке из њих и не дозволити да нам се диобе понове.

„Треба да будемо саборни у својим завјетима са ослонцем на своју историју и на тај начин градити будућност српског народа“, закључио је Девић.

Devic 2

Промовисане књиге су плод дужег истраживања двојице београдских историчара, а засноване су на историјским чињеницама, с циљем да се српско друштво суочи са тешким питањима из своје историје и врати изворној саборности.

Књига „Српска прича“ искрена је прича о свему што је мајор Jугословенске војске у отаџбини Александар Милошевић преживио као официр Краљевине Југославије, револуционар, сељачки син, герилац и посљедњи емигрант у својих скоро 100 година живота. Приређена је према његовим мемоарима, на основу записа које је аутор добио у Канади од мајоровог сина Горана. Говори о успонима и падовима, истинама и заблудама српског народа.

Монографија "Босанска голгота - слом снага Југословенске војске у отаџбини у Босни 1945. године" говори о томе какав је био пут, те судбина и епилог Југословенске војске у отаџбини. Ова књига, као и „Српска прича“ свједочи о коријену проблема, о подјелама. Доноси одговоре како да се то питање разријеши и да се друштво ослободи предрасуда и заблуда.

devic 4

Промоција књига уприличена је у организацији Црквене општине Невесиње и Равногорског покрета Отаџбине Српске.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520