-->

ПРОЈЕКАТ НАВОДЊАВАЊА ДОБРА ПРИЛИКА ЗА НЕВЕСИЊСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

10 mart 2021

У Кабинету начелника општине Невесиње данас је одржан радни састанак представника Јединице за координацију пољопривредних пројеката и Ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и општине Невесиње, на тему изградње система за наводњавање у овој локалној заједници. Овај важан пројекат реализује ресорно министарство у сарадњи са Свјетском банком.

Представник Јединице за координацију пољопривредних пројеката Зоран Ковачевић рекао је да је ово прва фаза припреме пројекта у којој су разматрани приједлози локалне заједнице за изградњу мини система за наводњавање или комбиновано водоснабдијевање.

Он је нагласио да је за неразвијене и изразито неразвијене општине предвиђено финансијско учешће локалних заједница од 10%.

– Тренутно се налазимо у фази припреме главног пројектног приједлога по процедури кредитора Свјетске банке, а циљ је да тај главни документ буде завршен до краја марта. Једна од компоненти тог пројекта је изградња система за наводњавање - рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да је ово наставак пројекта Свјетске банке који је трајао пет-шест година, у оквиру којег је широм Републике Српске на око 2.500 хектара урађен систем за наводњавање.

Овај пројекат је једним дијелом наставак изградње система за наводњавање, а другим дијелом предвиђа подршку за развој институција у циљу усаглашавања са процедурама ЕУ везано за подршку у пољопривреди.

– Желимо да у раној фази дефинишемо приоритете и приједлоге који долазе са терена, да прије свега обухватимо комерцијалне произвођаче, што веће површине и већи број корисника, а поред тога и да локалне заједнице могу на вријеме да планирају средства за суфинансирање у свом буџету за наредну годину – нагласио је Ковачевић.

Почетак реализације пројекта планиран је за март наредне године.

navodnjavanje1

Верица Чупковић Авдаловић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520