-->

АУТОРИМА ТЕСЛИНОГ ТОРЊА У НЕВЕСИЊУ СТИГЛО ПРИЗНАЊЕ ИЗ ЊУЈОРКА

04 februar 2021

На кућну адресу невесињске породице Ђерић ових дана стигли су награда и признање Теслине научне фондације из Њујорка за успјешно завршен пројекат постављања реплике Верденклифског торња у Невесињу. У образложењу угледне фондације наводи се, да су невесињски архитекти Жарко и Весна Ђерић конструисањем и изградњом торња проширили научни дух Николе Тесле у свијету као примјер за инспирацију и стварање нових изума.

Теслина научна конференција и церемонија додјеле награда у хотелу «Њујоркер» одржани су раније преко видео платформе.У дискусији о лику и дјелу једног од највећих умова свих времена учествовало је четрдесетак теслијанаца из САД и Европе, а међу њима и графички инжењер и дизајнер из Невесиња Весна Ђерић.

Vesna Djeric

Сви учесници ове виртуалне конференције сложни су у ставу да је Никола Тесла актуелан и у 21. вијеку и да његова научна дјела представљају основу за даљи технолошли развој човјечанства.

Аутор пројекта Жарко Ђерић наглашава да је постављањем реплике Теслиног торња, као симбола научне узвишености, савршенства и складности, из Невесиња у свијет послата слика лијепо уређеног и отвореног града. Каже да ће кружна раскрсница бити још љепша када се заврше још неке појединости и поставни расвјета.

Ђерићи су у договору са Теслином научном фондацијом дизајнирали рутер и флашу у облику торња и ове предмете заштитили као интелектуалну својину. Постали су и дио тима који треба да кроз комуникацију матице и дијаспоре истражи шта је то потребно да се унаприједи сарадња Срба широм свијета.

Теслине научне фондације у САД и Србији представљају организације које настоје да на што ефикаснији начин промовишу Теслин допринос науци и човjечанству. Увијек су отворене за нове чланове, ентузијасте, креативце, инвеститоре и све љубитеље Теслиног лика и дјела.

Lana Asanin

Tesla medalja

Tesla medalja 2

 Tesla ruter

Tesla flasa

toranj1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520