-->

ТЕСЛИН ТОРАЊ ОЖИВИО НЕВЕСИЊЕ

14 decembar 2020

Теслина научна фондација из Филаделфије додијелила је своју Годишњу награду ,, Tesla Spirit Award“ за 2020. Жарку и Весни Ђерић за архитектонско рјешење и изградњу Теслиног торња у Невесињу. Награда овим ауторима несвакидањег репринта чувеног торња Николе Тесле биће уручена 16. јануара 2021. године у Њујорку, на Конференцији Теслине научне фондације.

„ Жарко и Весна Ђерић из Невесиња остварили су сан многих Теслијанаца, који се посљедњих година труде да некада чувени Теслин торањ из Варденклифа пројектују и поставе у Србији или Републици Српској. О томе се радило у Лесковцу, Београду, Крагујевцу, али ови вриједни Невесињци урадили су чудо. Награда им припада, јер су успјели да идеју српског генија оживе у Невесињу и јер су тако Теслу вратили међу свој народ“ – рекао нам је овим поводом Никола Лончар, први човјек ТНФ из Филаделфије.

Zarko Deric arhitekta i projektant1

Аутори су образовани људи, грађевинци и графички инжењери. Жарко (1961.) који се школовао у Мостару и ћерка Весна (1994.) школована у Новом Саду. И док је господин Ђерић радио на пројекту копије Теслиног торња, његова ћерка му је помагала и радила на индустријском дизајну пројекта „Путевима Тесле“ и дизајну два друга производа, који промовишу српског генија.

vesna d1

„Идеја да у Невесињу израдимо и поставимо Теслин торањ развила се у процесу пројектовања кружног тока и реконструкције центра града. Начелник општине Миленко Авдаловић је од мене захтијевао да урадим пројектно рјешење регулације саобраћаја на мјесту спајања магистралног и регионалног пута , остављајући ми слободу уређења острва кружног тока и околиша испред средњошколског центра, основе школе и спортске дворане. Жеља је била да нови кружни ток буде јединствен, функционалан и лијеп. Одлучио сам да ту поставимо реплику чувеног Теслиног торња из Варденклифа, као симбола научне узвишености, савршенства, људске и српске повезаности, складности и љепоте“, прича нам Жарко Ђерић.

Није познато да је Никола Тесла икада боравио у Невесињу, али је познато да је породица Тесла у Лику иселила из Старе Херцеговине. Невесиње и Никола Тесла су духовно повезани српством, изузетним патриотизмом и немјерљивом љубављу према отаџбини.

„Овај мали, а никада покорени град, кроз историју је црпио снагу и енергију из исте сфере из које је Никола Тесла добијао и узимао идеје и енергију за своје проналаске, којима је свијет одвео у будућност. Варденсклифски торањ је направљен 1902. године као бежична преносна станица за пренос електронских порука, разговора и слика преко Анталнтика. Био је висок 57 метара. Због Теслиних дугова и прича да торањ привлачи непријатеља САД срушен је 1917. године. На том мјесту се данас гради Музеј Николе Тесле у Њујорку. Наша реплика Теслиног торња умањена је седам пута у односу на оригинални торањ.

Невесињски торањ је висок осам метара. Купола је у пречнику широка три метра. А у изградњу Невесинског торња утрошено је око 4 тоне челика. Цијена израде је око 14.000 евра.“, открила нам је пројектант Весна Ђерић.

Изградња пројекта торња је започета у марту 2020. године, тада су израђени архитектонски цртежи, али и скице Теслиног торња у природном окружењу. Због умањивања величине торња формирана је шестоугаона основа, а неки елементи просторне решетке су изостављени формирајучи естетски обликованију форму. На тај начин је формирана реплика, која у потпуности прати форму оргиналног торњаа и која је као таква димензијама прилагођена окружењу.

„Први радови почели су у септембру у радионици за израду дијелова. Постављање торња извршено је у новембру мјесецу. Торањ се својим обликом и својом снажном симболиком Новог миленијума одлично уклопио у центар кружног тока који и и сам представља одређени вид комуникације Невесиња према свијету. Данас су у процесу израда амбијенталне расвјете и додавање уређаја за бежични приступ интернет мрежи (wireless). Остављена је могућност унапређивања пројекта у виду 3д реклама, ласера и холограма пратећи нова технолошка дистигнућа“, објашњава нам конструктор Жарко Ђерић.

toranj skica

Реплика Теслиног торња се у битним визуелним карактеристикама не разликује од Варденклифског оригинална. Функција му је слична, објашњавају његови пројектанти, да успостави безичну комуникацију са свијетом. У случају Невесиња овај Теслин торањ ће бити електронски опремљен уређајима и комјутерским програмима за комуницрање и у близини и на даљину.

„ Као велики љубитељи и поштоваоци лика и дјела Николе Тесле жељели смо да на неки начин подигнемо свијест код људи о његовим достигнућима и доприносима цијелом човјечанству. Циљ пројекта је подизање својеврсног споменика Николи Тесли, који ће уљепшати и освијетлити дио града, као и омогућити приступ бежичној интернет мрежи. Жеља нам је да се Невесињски торањ Николе Тесле искористи као типски модел за изградњу торњева широм свијета. Да реплика из Варденклифа заживи у оквиру „Теслијанске мреже градова“, говори нам о даљним плановима пројектант Весна Ђерић.

Задовољна су и она и њен отац Жарко што је Теслин торањ већ изазвао пажњу свјетске јавности и што је оживио туризам у Невесињу. Највише порука са честиткама, али и са питањима око посјете Теслином торњу у Невесиње долази из српске дијаспоре.

Планирано је да Теслин торањ у Невесињу буде комплетно завршен до краја децембра 2020. године. Датум свечаног отварања и пуштање у рад Невесињског торња одредиће епидемиолошка ситуација са корона вирусом на југу Републике Српске и временске (не)прилике.

А на Конференцији ТНФ у Њујорку 16. јануара 2021. године, приликом додјеле награде ,, Tesla Spirit Award“ ауторима Невесињског торња, биће јавности представљен и пројекат „Теслијанске мрежа градова“.

Теслина научна фондација из Филаделфије ће том приликом позвати све Теслијанце свијета да подрже изградњу реплика Теслиног торња и у градовима других земаља. Лесковчани и Београђани, као и Срби из Њујорка, су већ заинтересовани за овај невесињски пројекат реплике Теслиног торња.

Наши у свету - Марко Лопушина

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520