-->

У НЕВЕСИЊУ ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ПРВЕ ВЈЕТРОЕЛЕКТРАНЕ У СРПСКОЈ

04 decembar 2020

На превоју Гребак у Невесињу данас је уприличена церемонија отварања радова на изградњи Вјетроелектране „Гребак“, прве у РС и највеће у БиХ.

У овај пројекат биће уложено око 130 милиона КМ, а вјетроелектрана ће бити инсталисане снаге 66 мегавата која ће годишње производити 180 гигават часова.

Почетак радова озваничили су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, извршни директор Вјетроелектране "Гребак" Миралем Чампара, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија и предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић.

grebak2 4

Министар енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић истакао је да је ово први вјетропарк који се гради на подручју РС и да ће бити највећи у БиХ.

– Још прије четири године схватили смо важност ове идеје и да ће се на тај начин обогатити привредни и енергетски живот РС - додао је он.

Ђокић је нагласио, да је инвеститор Ерих Прајслер као већински власник у њемачком концесионом предузећу, човјек који је кроз своју компанију до сада изградио неколико вјетропаркова у Њемачкој и другим европским државама, па самим тим има и богато и позитивно искуство у изградњи и управљању вјетроелектранама.

– Пошто је Херцеговина подручје познато по вјетровима, у скоријој будућности се планира изградња Вјетропарка „Хргуд“ у општини Берковићи и Вјетропарка „Трусина“на подручју невесињске општине - додао је Ђокић.

Он је истакао да РС улази у једно ново раздобље енергетског развоја подстичући изградњу енергетских објеката који производе зелену енергију и на тај начин практикује оно што је данас енергетска политика Европе, али и других дијелова свијета.

grebak2 2

Извршни директор пројекта ВЕ „Гребак“ Миралем Чампара истакао да се са сигурношћу може рећи да ће овај пројекат бити реализован за двије године. Од укупно четири фазе, ово су двије најважније фазе.

- У ову фазу смо дошли захваљујући одличној сарадњи са локалном заједницом, Министраством енергетике и рударства РС и Владом Републике Српске - додао је он.

Чампара је истакао да је Вјетроелектрана „Гребак“ велики пројекат и ради се о инсталисаној снази 66 мегавата и годишњој производњи од 180 гигават часова. Појединачно турбине су од 6,6 мегавата и оне су најсавременије у овом моменту, а њихова висина је 102 метра, укупна тежина 300 тона, а елисе су распона 155 метара.

Он је нагласио да једна турбина годишње може произвести енергије довољно за снабдијевање од 4.000 до 4.500 домаћинстава, а за двије године планирано је инсталирање свих 10 турбина. Ова вјетроелектрана биће прикључена на далековод Мостар - Невесиње.

Чампара је појаснио, да се поред турбина планира изградња приступних путева за транспорт опреме, дужине око 9 км.

grebak2 3

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да ће ова општина од Вјетроелектране „Гребак“ на годишњем нивоу имати милион марака у буџету, што отвара могућности и за многе друге пројекте на овој локацији.

Авдаловић се захвалио свима који су дали допринос да почне реализација овог великог пројеката који је веома значајан за општину Невесиње.

Он је истакао да ће овим пројектом Невесиње добити први енергетски објекат из зелене енергије, односно вјетропаркова у РС.

grebak 2 1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520