-->

ОБИЉЕЖАВАЊЕ МИТРОВДАНА ПОЧЕЛО СВЕТОМ ЛИТУРГИЈОМ У САБОРНОМ ХРАМУ

08 novembar 2020

У Невесињу jе данас обиљежeн Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске – Митровдан, а одата је почаст палим војницима у митровданским биткама 1992. и 1994. године.

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом у Цркви Вазнесења Господњег и славским обредом поводом крсне славе Борачке организације РС. Потом је у порти храма освјештан Споменик невино страдалим дјевојкама у Другом свјетском рату.

crkva1

Свету литургију служили су умировљени владика Атанасије и владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства Епархије.

Владика Атанасије је нагласио да је Невесиње поднијело велику жртву за православље и за Христа, те да му је кроз сва искушења помогао Свети Димитрије, који ће увијек бити заштитник овог града.

Честитајући данашњи празник, вјерницима окупљеним у Саборном храму поручио је да чувају вјеру, идентитет, српски образ и морал, јер без морала нема ни духовне снаге да се одупремо злу.

„Чувајте дјецу, васпитавајте их, јер она су наша будућност“, истакао је умировљени владика.

ilija

У својој бесједи владика Атанасије рекао је да наша Црква увијек рађа светитеље, какви су били владика Николај, свети Димитрије, новомученици - римски, јадовнички, јасеновачки, пребиловачки и невесињске новомученице.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, благосиљајући присутне, честитао је славу Светог великомученика Димитрија, а у бесједи се присјетио блаженопочившег митрополита Амфилохија. Истакао је да је све у његовом животу било саткано на вјери у Христа, Свету Тројицу, Мајку Божију и Цркву, за коју се потрудио више него било ко други у времену у којем живимо.

„И заиста је вјера чудо. То је заједница нас и Бога, а не наше увјерење. Из тог разлога и ми сами треба да градимо све на вјери“, поручио је владика Димитрије.

vladike

На дан освјештања Споменика невино страдалим дјевојкама у Другом свјетском рату, владика је пожелио да њихов помен буде на престанак народских подјела и омраза, те да нам молитва невесињским новомученицама да мир и слогу.

Старјешина Саборног храма Младен Чалија захвалио се донаторима, прије свега господину Илији Шишковићу, владикама Атанасију и Димитрију, који су помогли изградњу споменика невесињским новомученицама. Како је рекао, на споменик се чекало три пута дуже него су оне живјеле овоземаљски живот.

„Дај Боже да убудуће ствари, које треба да радимо на добробит читаве наше заједнице, наше дјеце и државе не чекају колико се чекало са изградњом овог споменика; да културне и вјерске ствари, на чему се заснива наш идентитет, буду увијек приоритет“, казао је свештеник Чалија.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић честитао је свим борцима славу, која се ове године прославља у мало другачијим околностима због епидемиолошке ситуације.

savcic

„Нека је срећна слава Борачке организације РС и свима који данас славе Светог Димитрија. Да Бог да да дуго година у здрављу, весељу, миру и слободи славимо нашу славу, а свим борцима нека буде на част и понос што су створили Републику Српску у којој се данас окупљамо, славимо наше празнике и живимо у слободи“, рекао је генерал Савчић.

crkva

Он је навео да се крсна слава БОРС-а обиљежава у свим општинама и градовима РС, али да се у Невесињу ова свечаност поклопила са обиљежавањем митровданских битака, које су уврштене у календар значајних догађаја Српске.

cr mitrovdan 5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520